Αίγυπτος: Μείωση επιτοκίων – Έπεσε ο πληθωρισμός, ανέβηκαν οι μετοχές

Η Αίγυπτος μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, εκμεταλλευόμενη τον πιο αργό πληθωρισμό, το σταθερό νόμισμα και τις μετοχές που ανακάμπτουν, μετά από μια σπάνια περίοδο αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισε τους επενδυτές.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 100 μονάδες βάσης στο 13,25%, όσο ακριβώς προέβλεπε η μέση εκτίμηση της έρευνας οικονομολόγων του Bloomberg.

Επίσης, έριξε το επιτόκιο δανεισμού στο 14,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη. Ενώ οι 15 αναλυτές στην έρευνα προέβλεψαν μια περικοπή, διχάστηκαν σχετικά με το πόση χαλάρωση μπορούσε να αντέξει οικονομικά η κεντρική τράπεζα.

Μετά από μια στροφή νομισματικής χαλάρωσης τον Αύγουστο, λόγω της απότομης επιβράδυνσης του πληθωρισμού, η MPC κοιτάζει την αναταραχή του περασμένου Σαββατοκύριακου και τον φόβο ότι επίκειται ακόμα περισσότερη. Τα νομισματικά κίνητρα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο έγκαιρα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μειωθεί σε όλους τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη Managers Egypt Purchasing Managers.

Η κεντρική τράπεζα, επαναλαμβάνοντας το μήνυμά της, τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν “συνεπής” με την επίτευξη στόχου πληθωρισμού 9%, +/-3 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι τα τέλη του 2020.

Το πιο πολυπληθές έθνος του αραβικού κόσμου έχει αποστολή να φέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο αφού υποτίμησε το νόμισμα κατά το ήμισυ το 2016 και μείωσε τις επιδοτήσεις σε αγαθά όπως τα καύσιμα για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να σφραγίσει ένα δάνειο 12 δισ. δολαρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο ως το 30%, πριν από μια απότομη επιβράδυνση.

Καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός των αστικών περιορίζεται σε 7,5% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, η Αίγυπτος προσφέρει στους επενδυτές σταθερού εισοδήματος ένα από τα πιο κερδοφόρα carry trade (πράξεις αρμπιτράζ επιτοκίων) των αναδυόμενων αγορών.

Η λίρα της Αιγύπτου είναι το νόμισμα με τη δεύτερη καλύτερη απόδοση φέτος, έναντι του δολαρίου, κερδίζοντας σχεδόν 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα