ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στους δρόμους τα τανκς – Έξω ο Μόρσι – Και η κρατική τηλεόραση κατά του Προέδρου

00:10 3/7/2013 - Πηγή: BankWars

[UPD]Σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Υπό περιορισμό ο Πρόεδρος Μόρσι. Να αντισταθούν στο πραξικόπημα ειρηνικά, κάλεσε ο Πρόεδρος τον λαό της Αιγύπτου. Κατά του Μόρσι τάσσονται και οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης.

Το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προς όλους τους Αιγύπτιους πολίτες είναι να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν

βία», όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας στενός του συνεργάτης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνεχίζει να εργάζεται μέσα σε ένα στρατόπεδο της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, αλλά είναι ασαφές εάν του επιτρέπεται να αποχωρήσει από το χώρο αυτό, πρόσθεσε ο συνεργάτης αυτός του Μόρσι, ο Ισάμ ελ Χάνταντ.

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Tο τελεσίγραφο του στρατού της Αιγύπτου προς τον Πρόεδρο Μόρσι έληξε στις 17:00 κι όλοι αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Έχει ήδη θέσει υπό τον έλεγχό του την κρατική τηλεόραση. Μπαράζ επαφών με θρησκευτικούς ηγέτες, πολιτικούς, παράγοντες.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε πριν από λίγο να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε πριν από περίπου σαράντα λεπτά (στις 17:30) κι αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το επιτελείο.

Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε.

Συνάντηση με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, είχε την Τετάρτη ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, εκ των ηγετών της κοσμικής αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού προς τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, για τις διαβουλεύσεις με το στρατό. «Στη συνάντηση, ο Ελ Μπαραντέι θα ενθαρρύνει το στρατό να επέμβει για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή της αντιπολίτευσης.

Εντολή να κλείσουν νωρίτερα σήμερα οι τράπεζες

Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προειδοποίησε σήμερα ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην “ανταρσία του στρατού” και πρόσθεσε ότι η ελευθερία έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή. Ο Εσαμ ελ-Ερίαν, δεύτερος στην ιεραρχία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι όποιος ποντάρει στο ότι ο λαός θα παραμείνει απαθής μπροστά στην ανταρσία του στρατού, θα χάσει το στοίχημα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου κάλεσε όλες τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου του στρατού προς τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι , ενώ αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Οι τράπεζες έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στις 14.00 αντί των 17.00.

Ο στρατός προ των πυλών – Νεκροί και τραυματίες από την εμφύλια διαμάχη

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη διάλυση του Κοινοβουλίου, την αναστολή του Συντάγματος και στην εφαρμογή ενός «οδικού χάρτη» αν ο Μοχάμεντ Μόρσι δεν σεβαστεί το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε.

Σήμερα Τετάρτη εκπνέει το τελεσίγραφο των στρατηγών στον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου έκανε λόγο για επτά θύματα σε συγκρούσεις οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι.

Την ίδια ώρα σε δεκάδες ανέρχονται οι τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων – σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων – νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση καθώς αυξάνονται οι πληροφορίες ότι στα επεισόδια έγινε χρήση πραγματικών πυρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα