Αιφνιδίασαν την κυβέρνηση οι δανειστές – Ζητούν μέτρα 2% του ΑΕΠ – «Αίμα» στις συντάξεις θέλει η Ντέλια

15:09 1/3/2017 - Πηγή: BankWars

Αιφνιδίασαν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, καθώς με το «καλημέρα» ζήτησανμέτρα 2% του ΑΕΠ. Η διαπραγμάτευση μάλιστα διεκόπη νωρίς χθες το βράδυ, ενώ θα συνεχιστεί σήμερα στις 17:00.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, διαφαίνεται «σπάσιμο» της διαδικασίας σε δύο μέρη, με τον κίνδυνο παράτασης της αβεβαιότητας στην οικονομία να ελλοχεύει.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή μίλησε για τεχνική συμφωνία εντός του Μαρτίου και μετά,

σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και για τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

Στον χθεσινό γύρο επαφών κυριάρχησε η ευρεία σύσκεψη -διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- για τον συντονισμό αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων και τον καθορισμό της ατζέντας. Ωστόσο, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να υπάρξει διαπραγμάτευση και για το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, η διαπραγμάτευση διακόπηκε στις 22:00 χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις από ελληνικής πλευράς.

Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) για το 2019, ήτοι 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων.

Ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά μπορεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα.

Μείωση συντάξεων ζητά η Βελκουλέσκου

Περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας, μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του, τον πήχη των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα