ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ “ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ” ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Είτε με τους “παλιούς και φθαρμένους”, είτε με τους “νέους και άφθαρτους”, από τη Δευτέρα το πρωί, η νέα μνημονιακή κυβέρνηση οφείλει, εκτός των άλλων, να απαντήσει σαφώς σε δύο ερωτήματα: Πως θα φορολογηθούν οι αγρότες και τι θα γίνει με τον ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια.

Προεκλογικά, τα κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά, είπαν πως θα βρουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία αφενός θα αποτρέψουν το 23% και αφετέρου θα “ελαφρύνουν” τους αγρότες.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που έχει προυπολογιστεί να φέρει στο δημόσιο έσοδα 168 εκατ.ευρώ το 2015, έχει «παγώσει» μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015 καθώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν δίδακτρα χωρίς ΦΠΑ 23% και στη συνέχεια να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της .

Κανένα όμως από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είπε ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ για την κατάργηση του 23%.

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΦΟΡΟΙ

Στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων του Μνημονίου για τον Οκτώβριο, περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% που είναι σήμερα (από το πρώτο ευρώ) στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκαν ότι θα βρουν μέτρα ισοδύναμης απόδοσης

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα δοθούν κίνητρα και θα γίνει ο διαχωρισμός των αγροτών στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που ασκούν περιστασιακά αυτήν την εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση με βάση το διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και αντικατάσταση του ποσοστού φορολόγησης 20% και 26% με μια ευρύτερη κλίμακα με τρεις επιμέρους συντελεστές 6%, 13%, 26% όπου θα τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το αγροτικό εισόδημα διακρίνεται σε:

– Αγροτική επιχείρηση.
– Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική).
– Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. µέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.
– Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι π.χ. το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό και εκτιμώντας ότι από την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το ∆ημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος για οικογένειες που αποκτούν αποκλειστικά αγροτικά εισοδήματα με:

– Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.
– Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
– Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται µε την αειφόρο ανάπτυξη, κ.ο.κ.

Ο Ευ.Μειμαράκης έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την φορολόγηση του πρωτογενούς τομέα και διαχωρίζει τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα αλλά η βασική τους εργασία είναι άλλη. Από τη ΝΔ έχουν αφήσει να εννοηθεί, πως οι μεν κατ’ επάγγελμα αγρότες θα απαλλαγούν από την μεγάλη προκαταβολή φόρου, αλλά οι άλλοι θα πληρώσουν.

Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη θα προκύψει με την αφαίρεση από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα των πραγματικών δαπανών που κατέβαλε για την παραγωγή του, συµπεριλαµβανοµένων των δαπανών εργασίας του ιδίου και της οικογένειάς του, του ενοικίου της γης που καλλιεργεί, των αποσβέσεων των µηχανηµάτων που χρησιμοποιεί και των ποιµνιοστασίων του, των τόκων των καλλιεργητικών δανείων που έχει συνάψει και όλων των υπολοίπων εξόδων του.

Keywords
Τυχαία Θέματα