ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΠΛΟΚΑ: ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Τη στιγμή που οι αγρότες, σήμερα στις 12.00 μέσω εκπροσώπων τους από τα 34 μπλόκα συσκέπτονται στον κόμβο της Νίκαιας για να καθορίσουν τη στάση τους, οι παρασκηνικακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση βρίσκονται στο φόρτε τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία από τη μία πλευρά και ο νέος γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, (πρώην βουλευτής Λευκάδας και υποδιοικητής της ΑΤΕ) Ξενοφών Βεργίνης από την άλλη, προσπαθούν να βρουν μια λύση που θα βάλει τέλος στα μπλόκα, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και θεσμική αλλαγή στη σχέση κράτους –

παραγωγών. Η διάθεση των δύο πλευρών είναι θετική και σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα το γεγονός ότι ο συνομιλητής των αγροτών είναι πρόσωπο που “μιλάει τη γλώσσα τους”, καθώς είναι από τους λίγους γνώστες του βάθους των αγροτικών προβλημάτων, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο (αναθεώρηση ΚΑΠ…) Ήδη, έχει αθόρυβα επιτύχει να λήξει το μπλόκο στα πράσινα φανάρια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων, για τις οποίες είναι γνώστες οι αρμόδιοι υπουργοί και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, έχουν πέσει τρία θέματα-μέτρα.

1. Η έκδοση για τους επαγγελματίες αγρότες “πιστωτικής” κάρτας με συγκεκριμένο πλαφόν (ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και την καλλιέργεια), με βάση το οποίο οι αγρότες θα αγοράζουν καύσιμα στην τιμή της αγοράς. Στην κάρτα αυτή θα επιστρέφεται η επιδότηση που θα αποφασιστεί. Εξαλείφεται έτσι το κίνητρο να αγοράζουν οι αγρότες φθηνά τα καύσιμα και να τα εμπορεύονται ή να τα χρησιμοποιούν για άλλες χρήσεις.

2. Η απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων. Με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες αγρότες απαλλάσσονται και οι μη επαγγελματίες ιδιοκτήτες γης, θα έχουν κάθε συμφέρον είτε να την πουλήσουν στους αγρότες, είτε να την ενοικιάσουν. Πρόκειται για μέτρο που αν εφαρμοστεί θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, άρα και στην αύξηση της παραγωγής.

3. Η παροχή τιμολογίου νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Και εδώ θα υπάρξουν συντελεστές, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας για νερό. Αν υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, οι αγρότες θα ποτίζουν τις νυχτερινές ώρες και εννοείται ότι θα υπάρχουν έλεγχοι που θα αποτρέπουν το πότισμα στη διάρκεια της ημέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα