ΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Τιμές, παραγωγή, εξαγωγές σε λάδι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά και σιτηρά

Ελαιόλαδο

Ράλι ανόδου ακολουθούν οι τιμές ελαιολάδου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη διεθνή αγορά, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και των εκιμήσεων για επικείμενη μεγάλη μείωση της ισπανικής παραγωγής.

Την τελευταία εβδομάδα ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου δημοπρατήθηκαν στη Λακωνία σε τιμές που έφθασαν ακόμα και τα 3,30 ευρώ το κιλό –σε Ιταλό αγοραστή-, με τη μέση τιμή ωστόσο να διαμορφώνεται στα 3,20 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στη Μεσσηνία

διαμορφώνονται στα 3 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη στα 2,80 ευρώ το κιλό. Το μειονεκτικό παρθένο, οξύτητας 5%, προσφέρεται στα 2,45-2,50 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για τους Ελληνες τυποποιητές, οι οποίοι έχουν συνάψει συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ, με πολύ χαμηλότερα κοστολόγια. Ηδη τον τελευταίο μήνα τα ισπανικά σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Στην Ισπανία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ το κιλό, με τους βιομηχανικούς άσους (λαμπάντε), να φθάνουν τα 2,48 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου εκτοξεύθηκε στα 4,01 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε στα 2,02 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία αναμένει μείωση της παραγωγής της κατά το ήμισυ, φθάνοντας τους 800 χιλ. τόνους, έναντι του περυσινού ρεκόρ παραγωγής, των 1,77 εκατ. τόνων ελαιολάδου. Σε ότι αφορά την εγχώρια παραγωγή, αναμένεται ικανοποιητική και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί περί τους 240-250 χιλ. τόνους, έναντι της πολύ χαµηλής περυσινής, των περίπου 115 χιλ. τόνων. Η συγκομιδή φέτος προβλέπεται να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, με τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα να αναμένονται στην αγορά στα μέσα Οκτωβρίου, με τιμές εκκίνησης περί τα 2,90 -3,00 ευρώ το κιλό.

Βαμβάκι

Πτωτικά κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι χρηματιστηριακές τιμές βάμβακος, υπό το βάρος της αναμενόμενης αυξημένης παγκόσμιας παραγωγής, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνας για το προϊόν.

Συγκεκριμένα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρέχει άμεσες επιδοτήσεις στους αγρότες, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα αυτή τη στιγμή διαθέτει αυξημένα αποθέματα και είναι άγνωστη η πολιτική αγορών που θα ακολουθήσει. Οι συνθήκες αυτές προβληματίζουν τους παραγωγούς και εκκοκιστές βάμβακος, ενώ κάνουν επιφυλακτικούς τους αγοραστές, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

Οπως υπολογίζεται, οι προαγορές για ελληνικό βαμβάκι δεν ξεπερνούν τους 50.000 τόνους, όταν η φετινή παραγωγή, αναμένεται στους 300.000 τόνους. Ανασταλτικά λειτουργεί και η οψιμότητα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια, η οποία ωστόσο εμφανίζει καλά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, με εξαίρεση κάποια λίγα προβλήματα που διαπιστώνονται λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας. Οπως αναφέρουν εκκοκιστές, οι Τούρκοι δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη στην αγορά, ενώ οι Αιγύπτιοι προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές.

Σημειώνεται ότι η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος (ICAC), αναφέρει παγκόσμια παραγωγή –ρεκόρ, ύψους 22,25 εκατ. τόνων. Την Παρασκευή τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κινούνταν στην περιοχή των 63,88 σεντς ανά λίμπρα, έναντι 68 σεντς ανά λίμπρα, μία εβδομάδα πριν.

Οπωροκηπευτικά

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίσθηκαν και κατά την τελευταία εβδομάδα οι εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών των οποίων η εμπορική περίοδος βαίνει στο τέλος της, λόγω ελάχιστων αποθεμάτων. Συνεχίσθηκαν και οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών με ικανοποιητική ροή και με σταθερές έως ελαφρώς αυξημένες τιμές στην παραγωγή. Επίσης συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές δαμάσκηνων και κάποιων ελάχιστων ποσοτήτων πορτοκαλιών, ποικιλίας βαλέντσια.

Σύμφωνα με εξαγωγικούς φορείς, εξακολουθούν να παρατηρούνται κρούσματα συγκομιδής και εξαγωγής ακτινιδίων, που δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα αποζημίωσης που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τους πληγέντες από το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, αναφέρει:

“Οι εγκριθείσες ποσότητες νωπών φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας στα νέα έκτακτα μέτρα διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε λόγω του ρωσικού εμπάργκο -που εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από 23/9 έως 31/12/2014 των 48.000 τόνων σε ένα σύνολο της τάξεως των 400.000 τόνων-, χρειάζονται εμπλουτισμό και με άλλα προϊόντα εκτός των εγκριθέντων. Δυστυχώς αφήνουν ακάλυπτες ποσότητες μεταξύ 4/9 – 23/9 για όλες τις χώρες και για την χώρα μας από 18/8″.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 19/9/2014, με βάση τα στοιχεία του Incofruit Hellas, έχουν ως εξής:

Πορτοκάλια 315.112 τόνοι έναντι 284.927 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λεμόνια 4.151 τόνοι από 2.638 τόνους πέρυσι, ροδάκινα 101.777 τόνοι από 21.973 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, νεκταρίνια 45.381 τόνοι έναντι 9.725 τόνους, καρπούζια 99.629 τόνοι έναντι 138.233 τόνους πέρυσι, κεράσια 15.763 τόνοι έναντι 5.988 τόνους πέρυσι, επιτραπέζια σταφύλια 52.914 τόνοι από 28.535 τόνους πέρυσι και βερίκοκα 13.008 τόνοι έναντι 7.912 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σιτηρά

Σε ιστορικά υψηλά θα διαμορφωθεί η φετινή παραγωγή τόσο το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι στην Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση Strategie Grains, του γαλλικού ομίλου ερευνών, Tallage.

Η Strategie Grains αυξάνει κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εκτίμησή της, φθάνοντας στο ύψος σε 146,6 εκατ. τόνων. Η συνολική παραγωγή σιταριού –μαζί με το σκληρό σιτάρι, που κυρίως παράγει η χώρα μας-, αναμένεται σε 153,8 εκατ. τόνους τόνους. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται στους 71,3 εκατ. τόνους χωρίς το μέγεθος αυτό να περιλαμβάνει το ενσίρωμα καλαμποκιού, που αποτελεί δημοφιλή ζωοοτροφή, αλλά και πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της Strategie Grains είναι υψηλότερες από αυτές που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), και που τοποθετούσαν την παραγωγή καλαμποκιού της ΕΕ σε 68,4 εκατ. τόνους, και τη συνολική παραγωγή σιταριού σε 151 εκατ. τόνους.

Ωστόσο, η Strategie Grains αναφέρει ότι για τη συγκομιδή σιταριού, το 2014 ήταν μια καλή χρονιά για την ποσότητα, αλλά όχι τόσο πολύ για την ποιότητα, εξαιτίας των δυνατών βροχοπτώσεων κατά το χρόνο της συγκομιδής. Εκτιμά επίσης ότι η παραγωγή κριθαριού στην ΕΕ, θα διαμορφωθεί σε 59,6 εκατ. τόνους, μόλις 100.000 τόνους χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

ΚΥΡΕΛΑ ΠΕΤΡΟΥ, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα