ΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Πως διαμορφώνονται τιμές και παραγωγή στην Ελλάδα και τον κόσμο

Από τη στήλη αυτή στο τέλος κάθε εβδομάδας, το bankwars παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην αγορά εμπορευμάτων αιχμής. Σήμερα, οι τιμές, η παραγωγή και οι εξαγωγές σε λάδι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά και σιτηρά

Ελαιόλαδο

Ανακόπηκε τις τελευταίες ημέρες το ράλι ανόδου στις τιμές ελαιολάδου, οι οποίες παρέμειναν σε σταθερά και υψηλά επίπεδα, καθώς η ελαφρά πρωιμότητα που παρουσιάζει η παραγωγή, δημιουργεί προσδοκία στους αγοραστές για αποσυμπίεση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένης της πολύ χαμηλής προσφοράς

και του συγκρατημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές για τα εξαιρετικά παρθένα στη Λακωνία διαμορφώνονται στα 3,20 -3,25 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη οι τιμές των βυτίων φθάνουν τα 3,15 ευρώ το κιλό. Στα 2,40 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή του μειονεκτικού παρθένου οξύτητας 5%.

Οι πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου θα παραχθούν στη Μεσσηνία στα μέσα Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλές τιμές εκκίνησης, της τάξης των 2,90-3,00 ευρώ το κιλό. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση των τιμών θα αποτελέσει η ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται μεν σημαντικά μειωμένη, την τελευταία εβδομάδα ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρα ανέβασαν τις εκτιμήσεις για το ύψος της, στους 850 χιλ. τόνους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 800 χιλ. τόνους.

Ευεργετικές και για την ελληνική παραγωγή είναι οι βροχές των τελευταίων ημερών. Η εγχώρια παραγωγή προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί περί τους 250 χιλ. τόνους, έναντι της πολύ χαµηλής περυσινής, των περίπου 115 χιλ. τόνων.

Στην Ισπανία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου διαμορφώνεται στα 2,70 ευρώ το κιλό, με τους βιομηχανικούς άσους (λαμπάντε), να φθάνουν τα 2,45 ευρώ το κιλό (μέση τιμή). Στην Ιταλία η τιμή του εξαιρετικού παρθένου εκτοξεύθηκε στα 4,03 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε (με οξύτητα >2%) στα 2,02 ευρώ το κιλό.

Βαμβάκι

Κατρακύλησαν κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές βάμβακος υπό την πίεση των ανακοινώσεων από την πλευρά της Κίνας για πάγωμα των εισαγωγών και των διεθνών προβλέψεων για μεγάλη παγκόσμια παραγωγή. Τις προηγούμενες ημέρες οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος διαμορφώθηκαν και κάτω από τα 61 σεντς ανά λίμπρα, καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας.

Συγκεκριμένα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει η ποσόστωση εισαγωγών άνευ δασμού (40%), με εξαίρεση ποσότητα 894.000 τόνων, που αφορά δέσμευσή της, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Κίνα προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης, λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά την παροχή άμεσων επιδοτήσεων στους αγρότες, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Οι συνθήκες αυτές προβληματίζουν τους παραγωγούς και εκκοκιστές βάμβακος, ενώ κάνουν επιφυλακτικούς τους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί πλήρως από την αγορά.

Οπως έχουμε επισημάνει, οι προαγορές για ελληνικό βαμβάκι δεν ξεπερνούν τους 50.000 τόνους, όταν η φετινή παραγωγή, αναμένεται στους 300.000 τόνους. Ανασταλτικά λειτουργεί και η οψιμότητα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί από τις βροχοπτώσεις. Περισσότερο ευνοημένη είναι η παραγωγή της Θεσσαλίας, όπου αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή μικρών ποσοτήτων. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, δεν έχουν δοθεί ακόμη τιμές για το σύσπορο, με τους εκκοκιστές να εκτιμούν ότι αυτές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος (ICAC), αναφέρει παγκόσμια παραγωγή –ρεκόρ, ύψους 22,25 εκατ. τόνων. Την Παρασκευή τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης διαμορφώνονταν στα 62,02 σεντς ανά λίμπρα, έναντι 68 σεντς ανά λίμπρα, δύο εβδομάδες πριν. Ακόμη χαμηλότερα, στα 61,48 σεντς ανά λίμπρα, κινήθηκε ο μήνας Μάρτιος.

Οπωροκηπευτικά

Ποικιλία σταφυλιών Χώρα προέλευσης Τιμή

Thompson SeedlessΕλλάδα2,10 ευρώ/kgThompson SeedlessΙταλία2,75 ευρώ/kgCrimson SeedlessΙταλία2,91 ευρώ/kgCrimson SeedlessΙσπανία2,10 ευρώ/kg

Πηγή: fruitsalesplaza

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ελάχιστων ποσοτήτων ροδάκινων και νεκταρινιών από μικρά υφιστάμενα ακόμη αποθεμάτα. Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές δαμάσκηνων, όπως και επιτραπέζιων σταφυλιών με ικανοποιητική ροή και με σταθερές, καλές τιμές στην παραγωγή. Παρά τον μη καθορισμό ημερομηνίας συγκομιδής των κύριων ποικιλιών ακτινιδίων, εξαγωγικοί φορείς καταγγέλουν ότι ήδη κάποιοι “έμποροι” έχουν διακινήσει μεγάλες ποσότητες, ενώ αναφέρονται και εξαγωγές άνω των 900 τόνων, με προορισμό και εμφάνισή τους κυρίως σε τρίτες χώρες με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά την αναστολή των μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο, οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαμορφώνονται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Οπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης:

«Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του νέου Κανονισμού για τις ενισχύσεις, πλήττει σοβαρά τις αγορές φρούτων και λαχανικών, με συνέπεια τα προϊόντα να απολαμβάνουν τιμές κάτω από αυτές που είχαν αρχικά οριστεί από την Ε.Ε., με τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης των 125 εκατ. ευρώ. Λόγω έλλειψης νέου κανονισμού για την καθιέρωση νέου πακέτου ενισχύσεων, οι παραγωγοί θα πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς σαφή τιμή αναφοράς. Απευθύνουμε έκκληση στην ΕΕ να επιταχύνει την δημοσίευση του εν λόγω κανονισμού για την σταθεροποίηση της αγοράς. Η ποσότητα των 48.000 τόνων που εγκρίθηκε για τη χώρα μας με τη προσθήκη και των εσπεριδοειδών αλλά και η ισχύ τους μέχρι 31/12/14, μπορεί να συνιστά δίκαιη κατανομή με βάση τις εξαγωγές προς Ρωσία πλην όμως όσο καθυστερεί η εφαρμογή των μέτρων και η μη προσθήκη και άλλων προϊόντων, όπως λαχανικά, ίσως να μη μας επιτρέψει να τα υλοποιήσουμε πλήρως. Αν και υποτίθεται ότι μόλις εγκριθούν αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν αναδρομικά για την περίοδο κατά την οποία είχαν ανασταλεί, αυτό προφανώς δεν θα έχει καμία επίδραση στις ποσότητες που πωλήθηκαν σε αυτές τις μέρες. Οι καλλιεργητές έπρεπε να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί έως και κατά 35% σε σύγκριση με εκείνες που ίσχυαν όταν ανακοινώθηκε η πρώτη ρύθμιση».

Σε ότι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, μέχρι την εβδομάδα που έληξε στις 26/9/2014, με βάση τα στοιχεία του Incofruit Hellas, έχουν ως εξής:

Πορτοκάλια 315.692 τόνοι έναντι 284.980 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, λεμόνια 4.175 τόνοι από 2.641 τόνους πέρυσι, ροδάκινα 102.119 τόνοι από 22.091 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, νεκταρίνια 45.627 τόνοι έναντι 9.853 τόνους, καρπούζια 99.650 τόνοι έναντι 12.086 τόνους πέρυσι, κεράσια 15.763 τόνοι έναντι 5.988 τόνους πέρυσι, επιτραπέζια σταφύλια 61.012 τόνοι από 34.131 τόνους πέρυσι και βερίκοκα 13.008 τόνοι έναντι 7.912 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σιτηρά

Xρηματιστήριο Σικάγο (σεντς/μπούσελ)

26/9Δεκέμβριος 14475Μάρτιος 15488Μάιος 15497

Υψηλό 17ετίας αναμένεται να φθάσει η έκταση που θα καλλιεργηθεί παγκοσμίως με σιτάρι, την περίοδο 2015-16, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (International Grains Council). Συγκεκριμένα εκτιμά ότι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν θα φθάσουν τα 224 εκατ. εκτάρια έναντι 222,7 εκατ. εκτάρια φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος –ρεκόρ των 225 εκατ. εκταρίων του 1998. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν θεωρείται πιθανό να σηματοδοτήσει και αντίστοιχη αύξηση στην παραγωγή, καθώς δυσμενείς για την σπορά καιρικές συνθήκες πλήττουν αυτό το διάστημα, μεγάλες χώρες παραγωγής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία πλήττονται από ξηρασία, ενώ στην Ουκρανία οι φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν κάτω από υψηλό επίπεδο βροχόπτωσης, που διαμορφώθηκε κατά 115%-390% υψηλότερα, από τον μέσο όρο βροχόπτωσης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το UkrAgroConsult. Ξηρασία πλήττει και τις νότιες πςεριοχές της Ρωσίας, ενώ οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν στη χώρα, αναμένεται να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες, όπως και αυτές της Ε.Ε., του Καναδά και της Κίνας.

ΚΥΡΕΛΑ ΠΕΤΡΟΥ, [email protected]

Keywords
Αναζητήσεις
παγκοσμια παραγωγη ακτινιδιου σε κιλα, to 1 mbousel posa kila einai
Τυχαία Θέματα