Αγωνία στις αγορές για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώνει σήμερα ο Μ.Ντράγκι

Την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ανακοινώσει σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019 ο Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν παραδώσει τη θέση του στην Κριστίν Λαγκάρντ στις 31 Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ:

-Οι μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων  δεν θα ξεπερνούν τα 20-30 δις ευρώ το μήνα από τα 60 δις που αγόραζε στο QE που έληξε το 2018.

-Το βασικό επιτόκιο

αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά -0,10% με -0,20% και από -0,40%  θα διαμορφωθεί στο -0,50% με -0,60%.

– Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει μετοχές, όπως είχε εκτιμηθεί όταν πρωτοέγινε γνωστή η νέα ποσοτική χαλάρωση

Πάντως, το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν αφορά ούτε και σε αυτή την φάση την Ελλάδα αφού και τώρα δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα της δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ . Εμμέσως όμως δημιουργεί ένα κλίμα χαμηλότοκου δημόσιου δανεισμού για την Ευρωζώνη που θα συμπιέσει περισσότερο και τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων οι οποίοι κινούνται ήδη σε ιστορικά χαμηλά.

Θετικό και για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι η περίοδος χαμηλών επιτοκίων με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν πρόκειται να αναστραφεί πριν από το τέλος του 2020 .Στους περίπου 15 μήνες που έχει μπροστά της η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις σωστές κινήσεις ώστε να βρεθεί κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

Ερώτημα παραμένει το αν με την απόφασή της η ΕΚΤ θα ανανεώσει και τα βραχυπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια για τις τράπεζες ( TLTRO’s). Τα δάνεια αυτά είναι εσημαντικά για τις ελληνικές τράπεζες που πάσχουν από χαμηλή κερδοφορία και το τελευταίο που θα ήθελαν ήταν να εξοφλήσουν μαζεμένα δάνεια ύψους 2,8 δις ευρώ.

Τι είχε δηλώσει τον Ιούλιο ο διοικητής της ΤτΕ

«Τόσο από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στο Βίλνιους όσο και -κυρίως- από την ομιλία του στη Σίντρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αυτών των δυο παραμέτρων νομισματικής πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να είναι έτσι δυνατή η αγορά τους από το Ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους , συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών…»

Ποιοι και γιατί αντιδρούν

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας “είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του”. Τις τελευταίες ημέρες όμως τόσο η Bundesbank, όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, έχουν τοποθετηθεί διά μέσω των ηγεσιών τους με “ισχυρή επιφύλαξη” απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Επίσης, σημαντικός αριθμός τραπεζιτών από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους έχουν διαμηνύσει στον Ντράγκι ότι οι τράπεζες δεν αντέχουν άλλο τα αρνητικά επιτόκια.

“Είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα «τεράστιο πακέτο» μέτρων νομισματικής στήριξης δήλωσε  το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ στις 31 Αυγούστου.

Μιλώντας στη Market News, η αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι παρά την επίπτωση που έχουν πολιτικά σοκ, όπως οι εμπορικές εντάσεις και το Brexit, και την καθοδική πορεία του γερμανικού μεταποιητικού τομέα, υπάρχουν και θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι η συνολική εγχώρια ανάπτυξη είναι ανθεκτική.

«Κατά την άποψη μου, που βασίζεται στα τρέχοντα στοιχεία, είναι πάρα πολύ νωρίς για ένα τεράστιο πακέτο», τόνισε η αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα