Επελέγη ο αγωγός TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη – Αισιοδοξία για ντιλ πακέτο με ΔΕΣΦΑ

[UPD] O πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2 και όλα δείχνουν πως η υπόθεση του TAP θα έχει την επιθυμητή για την κυβέρνηση κατάληξη.

Παρόμοια ενημέρωση έγινε από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Shah Deniz 2, στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων

χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη).

Πριν από λίγο, η αυστριακή OMV, μέλος της κοινοπραξίας για την κατασκευή του αγωγού Nabucco,έκανε γνωστό πως επελέγη τελικώς ο ΤΑP για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Ο αγωγός Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία”, ανακοίνωσε η αυστριακή εταιρία.

Σύμφωνα με το Reuters, η OMV υπογράμμισε ότι θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της OMV δήλωσε ότι ο λόγος για την επιλογή του ΤΑΡ είναι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Με αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει της απόφασης για τον αγωγό που θα επιλεχθεί για να μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

Τον Πρωθυπουργό θα ενημερώσουν ο Alistair Cook, αντιπρόεδρος της ΒΡ Αζερμπαϊτζάν, αρμόδιος για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και για τα θέματα μεταφοράς του αερίου, και ο Elshad Nassirov, αντιπρόεδρος της κρατικής αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar, αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ της εταιρείας.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας και επικρατεί αισιοδοξία στην Αθήνα ότι ο TAP θα είναι ο τελικός νικητής έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη των αγωγών για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Η ίδια αισιοδοξία υπάρχει και για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, καθώς είναι προφανές ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου είναι συνδεδεμένη με την επικράτηση του TAP.

Η απόφαση για την επιλογή μεταξύ του ΤΑΡ και του ανταγωνιστικού σχεδίου Ναμπούκο αναμένεται ως το τέλος του μήνα. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα με τον ΤΑΡ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας, η επίσημη υπογραφή της οποίας θα γίνει αύριο στις 18.30 σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΞ τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα κωδικοποιούνται ως εξής:

1.Γεωστρατηγική σημασία

Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα μας και θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

2.Αύξηση πολιτικής βαρύτητας

Η ύπαρξη του αγωγού προβάλλει θετικά πολιτικά μηνύματα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη για τη βαρύτητα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της. Επίσης, ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον Νότιο Διάδρομο Αερίου, είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας.

3.H Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πέραν της μεταφοράς τράνζιτ αερίου προς την δυτική Ευρώπη θα υπάρχει η δυνατότητα διανομής ποσοτήτων στα Βαλκάνια μέσω διασυνδετηρίων αγωγών. Η αγορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορεί να τροφοδοτείται μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού IGB και τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Ιονίου Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline—IAP).

4.Διαφοροποίηση πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά

H δυνατότητα προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP σημαίνει μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της. Συνεπώς, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρωπαϊκής αγοράς.

5.Σημαντική άμεση ξένη επένδυση

Ο TAP αποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

6.Αύξηση απασχόλησης

Δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας.

7.Πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία

Η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.

8.Επενδυτική εμπιστοσύνη

Η ολοκλήρωση του έργου δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη δυναμική και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα