Αυτό είναι το κορίτσι που …κυνηγούν οι…θεούσες των κομμάτων για το spot “πρώτη φορά”

Ένα κορίτσι από τη Λεμεσό της Κύπρου έχει γίνει το θέμα συζήτησης της τελευταίες μέρες στην προεκλογική Ελλάδα. Δεν πρόκειται για τη νικήτρια κάποιου ακόμα τάλεντ σόου, αλλά για την πρωταγωνίστρια του προεκλογικού σποτ του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, που μας μιλά… για την πρώτη της φορά.

Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει χαμό, καθώς θεωρήθηκε σεξιστικό από κάποιους, που δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο Ποτάμι.

Η Μαρίλια Χαριδήμου,

πάντως, η πρωταγωνίστρια δεν βρίσκει το σποτάκι καθόλου σεξιστικό: «Τι σεξιστικό και αηδίες… Το σποτάκι είναι καθαρά χιουμοριστικό. Ετσι τουλάχιστον το εξέλαβα εγώ», λέει 22χρονη σύμφωνα με τον Βηματοδότη. Η Μαρίλια αποκάλυψε επίσης πως το σποτάκι γυρίστηκε σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια με σκηνοθέτη τον Πάνο Κοκκινόπουλο, παρουσία στελεχών του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το γύρισμα έγινε με μία κάμερα και διήρκεσε τέσσερις ώρες: «Στην αρχή μου είπαν να το πω στα κυπριακά, για να γελάσουμε και για να σπάσει ο πάγος. Και πράγματι το είπα σε άπταιστα κυπριακά», προσθέτει.

Πάντως από την εξομολόγηση της Μαρίλιας για το παρασκήνιο της «Πρώτης της Φοράς», μένουν δύο πράγματα. Πρώτον, δεν είναι ψηφοφόρος του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς ψηφίζει στην Κύπρο και δεύτερον, όταν ρώτησε αν θα πληρωθεί, η απάντηση που πήρε ήταν: «Το ταμείο στο Ποτάμι είναι άδειο, σε καταγράψαμε ως… εθελόντρια»!

Η νεαρή ηθοποιός από την Κύπρο είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη, έχει συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, έχει τραγουδήσει σε αρκετές σκηνές, έχει παίξει και σε βίντεο κλιπ, τα λίγα χρόνια που ζει στην Ελλάδα.

ΠΟΛΛΕΣ…ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΙΘΕΣΗ “ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ” ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ στην”Πρώτη Φορά” του Στ. Θεοδωράκη

Σε απίστευτη συγχωρδία, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ (Σ.Σ. και… προσεχώς οι Μητροπολίτες) ρίχνουν ανάθεμα στα προεκλογικά spots “πρώτη φορά” που έβγαλε το “ΠΟΤΑΜΙ”, βρίσκοντας σε αυτά σεξισμό (!) και εκμετάλλευση της γυναίκας! Πολλές …παρθένες μαζευτήκανε έτσι ξαφνικά στη χώρα και δε σηκώνουν ούτε αστεία, ούτε βέβαια …μύγα στο σπαθί τους.

Τον εκχυδαισμό της πολιτικής ζωής δεν τον βλέπουν, τις διάφορες “κυρίες” (όχι όλες για να μην παρεξηγηθούμε) που… κοσμούν τα ψηφοδέλτιά τους και έχουν… κοσμήσει με τις μπαρούφες και τα γυμνά εξώφυλλα σε περιοδικά της showbiz δεν τις γνωρίζουν, τα κανάλια στα παράθυρα των οποίων παρευρίσκονται που ενδιάμεσα παίζουν διαφημίσεις με ότι πιο χυδαίο για τη γυναίκα (σύμφωνα με τη δική τους λογική), δεν τα καταδικάζουν, η …πρώτη φορά τους μάρανε!

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από υποψήφιο ευρωβουλευτή του ίδιου του κόμματος.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Περικλής Βαλλιάνoς με ανάρτησή του στο facebook υποστηρίζει ότι «οι “διαφημίσεις” αυτές προσβάλλουν κάθε γυναίκα με ένα διεστραμμένο χιούμορ» προσθέτοντας ότι «προσβάλλουν κάθε αξία για την οποία υποτίθεται συγκροτήθηκε το Ποτάμι».

Επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, με αφορμή τα διαφημιστικά σποτ του “Ποταμιού”, εξαπέλυσε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Τα βίντεο του Ποταμιού, με τίτλο “για πρώτη φορά”, είναι χυδαία κ προσβλητικά για τις γυναίκες. Ο Σ. Θεοδωράκης οφείλει να τα αποσύρει. Αμέσως.”, εγραψε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ:

«Οι γυναίκες για άλλη μια φορά χρησιμοποιούνται βάναυσα για να πουλήσουν ένα προϊόν. Αυτή τη φορά, από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που ευαγγελίζεται την ανανέωση της πολιτικής. Τα διαφημιστικά του σποτ με αντικείμενο τις γυναίκες είναι μια ακραία εκδοχή σεξισμού.

Οι πολίτες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές δεν προσβάλλονται από αυτές τις διαφημίσεις; Στην Ευρώπη που θέλουν να μας εκπροσωπήσουν, η δυσφήμιση αυτή των γυναικών θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους δημιουργούς της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στα προεκλογικά σποτ του Ποταμιού απάντησε και η Ομάδα Φεμινισμού και ΛΟΑΔΚΙ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζεται πως τα δυο αυτά σποτ, «αναπαράγουν μια σειρά στερεοτύπων για την γυναικεία σεξουαλικότητα» με το τελικό μήνυμα να «αποτυπώνει όλες τις κυρίαρχες σεξιστικές προϊδεάσεις αναδεικνύοντας τον φορέα του σε φορέα πατριαρχίας και σεξισμού».
Η Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει, επίσης, πως θεωρεί προσβλητικό και χυδαίο «το ότι οι γυναίκες παρουσιάζονται να μιλούν για την πολιτική μόνο μέσα από σεξουαλικές αναφορές , σαν να μην είναι ικανές για κάτι άλλο. Δεν θεωρούμε τυχαίο , λοιπόν, ότι πρωταγωνίστριες είναι και τις δυο φορές γυναίκες».
Υπογραμμίζει επίσης, πως στις εκλογές «δεν ψηφίζουμε με κριτήρια ποιος είναι πιο συμπαθής ή με ποιον θα θέλαμε να κάνουμε παρέα… ή έρωτα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε πολιτικά, για την ζωή, το μέλλον , τα δικαιώματά μας».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ατυχέστατο και άστοχο το χαρακτηρίζει η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα, τονίζοντας: «Ελλείψει πολιτικών θέσεων προκειμένου να το εμπιστευθούν και να το ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, στις οποίες επικεντρώνεται, το προωθούμενο σποτ επιλέγει να ευτελίσει για ψηφοθηρικούς λόγους τα κρίσιμα σεξουαλικά διλήμματα κάθε ανθρώπου και ειδικότερα, την ευαίσθητη «πρώτη φορά» μίας γυναίκας (όχι άραγε και ενός άνδρα;)…».

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγωνία εντείνεται καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η «κορύφωση» του προεκλογικού αγώνα εν όψει των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.
Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι για κάποιους, ίσως πρόκειται για την «πρώτη φορά» που εκτίθενται πολιτικά, σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία θα κριθούν πολλά στην Ευρώπη. Φυσικό είναι αυτή η «παρθενική» πολιτική έκθεση να δημιουργεί στους «πρωτάρηδες» του χώρου αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας για τις «επιδόσεις» τους.

Από την πλευρά μας, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων οφείλουμε να διαπιστώσουμε με χαρά ότι οι μηχανισμοί ορθού πολιτικού λόγου που τελικά διαθέτουμε ως κοινωνία, αυτή τη φορά λειτούργησαν!

Ίσως, μάλιστα, να είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο άμεση κριτική -και μάλιστα εξ’ιδίων τα βέλη- και διορθωτικά αντανακλαστικά, ενάντια σε ένα είδος λόγου που θίγει τη γυναικεία υπόσταση και αλώνει την πολιτική ουσία (άραγε, πότε θα μιλήσουμε τελικά για την Ευρώπη και τις επιλογές που έχει ο πολίτης, έστω και την ύστατη τούτη ώρα;).

Όμως, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, συστήνουμε πάνω απ’όλα ψυχραιμία. Ας πρυτανεύσει η λογική. Και ας είναι και η «κοινή λογική».

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Μιλώντας στο protothema, στελέχη του Ποταμιού σχολίασαν ότι δέχονται την καλοπροαίρετη κριτική του κ. Βαλλιάνου, καθώς ο καθένας εκφράζει την προσωπική του γνώμη, αλλά δεν τίθεται καν ζήτημα για το βίντεο, το οποίο άλλωστε κρίνεται επιτυχημένο. «Πέτυχε απόλυτα το σκοπό του, να ανοίξει η συζήτηση για τη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων και ειδικά των νέων γυναικών στην εκλογική διαδικασία, ενώ έχουμε δεχτεί χιλιάδες θετικά μηνύματα για το βίντεο αυτό του Πάνου Κοκκινόπουλου. Λυπούμαστε πραγματικά αν κάποιοι προσβλήθηκαν, δεν ήταν σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να φανεί το βίντεο ως σεξιστικό. Σημειώνουμε πάντως πως δεν μας αγγίζουν οι κακοπροαίρετες κριτικές, από ανθρώπους που δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν στέλεχος της “Λίστας Τσίπρα” πόζαρε με το μπικίνι», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Original article: Αυτό είναι το κορίτσι που …κυνηγούν οι…θεούσες των κομμάτων για το spot “πρώτη φορά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα