ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Τσάμπα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες τη “νομιμοποίηση”; – Απόφαση σοκ από το Σ.τ.Ε

00:52 2/5/2013 - Πηγή: BankWars

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αντισυνταγματικές έκρινε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου (ΣτΕ), το σύνολο των διατάξεων του Ν. 4014/2011, που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, αλλά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και την «εφεύρεση» του «Πράσινου Ταμείου».

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά πλειοψηφία, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Τα μέλη

της Ολομέλειας έκριναν ότι οι διατάξεις του νόμου είναι αντίθετες στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τα μέλη της Ολομέλειας έκαναν δεκτές τις προσφυγές που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας κ.ά, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται από τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Οι προσφεύγοντες στρέφονταν κατά των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο» και ζητούσαν την ακύρωσή τους.

Οι προσφυγές τους είχαν συζητηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η εισηγήτρια σύμβουλος Αγγελική Σακελλαροπούλου, στη σχετική τοποθέτησή της, είχε αναφερθεί στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με αυτή, η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το Ν. 1337/1983 και δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα