Αυστραλία: Πρόστιμο 1,3 δις στην τράπεζα Westpac για ξέπλυμα χρήματος

Το υπέρογκο πρόστιμο των 1,3 δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 790 εκ. ευρώ) επέβαλλε η κυβέρνηση στην μεγάλη αυστραλιανή τράπεζα Westpac για 23 εκατομμύρια παραβάσεις της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Πέμπτη, από την τράπεζα και τις ελεγκτικές αρχές.

Το ύψος του ποσού που προβλέπεται στο πρόστιμο ορίστηκε μετά από συμφωνία μεταξύ του τραπεζικού κολοσσού και της αυστραλιανής

υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος AUSTRAC, και παραμένει να επικυρωθεί από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Όπως σημειώνει η AUSTRAC το μέγεθος του προστίμου που επιβλήθηκε αντιστοιχεί «στη σοβαρότητα και το εύρος των παραβιάσεων της Westpac». Οι κατηγορίες που διατυπώνει η υπηρεσία δίωξης κατά της τράπεζας αφορούν, πέρα από τις πολυάριθμες παραβιάσεις για ξέπλυμα, και διατάξεις κατά της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας υπεξαιρεμένα ποσά ύψους ανώτερου των 6 δις ευρώ. Επιπλέον, η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου «σέρνεται στο σκαμνί» επειδή «έκανε τα στραβά μάτια» σε διαδικασίες μετακινήσεων διεθνών κεφαλαίων προς τις Φιλιππίνες, τα οποία αξιοποιήθηκαν για παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση, όπως κατέγραψε η AUSTRAC.

«Οφείλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για τα λάθη της τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης αυστραλιανής δανειοδοτικής τράπεζας Westpac, Πίτερ Κινγκ, κατά την ανακοίνωση της είδησης του προστίμου, το οποίο αν επικυρωθεί από το δικαστήριο θα είναι η μεγαλύτερη διοικητική ποινή χρηματικού χαρακτήρα στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Ο Πίτερ Κινγκ ανέλαβε τη θέση όταν ο Μπράιαν Χάρτσερ, ο τότε διευθυντής της τράπεζας παραιτήθηκε πέρυσι λόγω του εύρους και της έντασης του σκανδάλου. Τον ακολούθησε και ο Λίντσεϊ Μάξστεντ, ο οποίος στην προσπάθειά του να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις συνέπειες είπε σε δημόσια απολογία του: «Η ιδέα ότι οποιοδήποτε παιδί έχει υποστεί κακομεταχείριση ως αποτέλεσμα των σφαλμάτων της Westpac μας δημιουργεί βαθιά αναστάτωση και ζητάμε πραγματικά συγγνώμη».

Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον, ο οποίος έχει στη δικαιοδοσία του τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ανέφερε πως η Westpac «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» των Αυστραλών πολιτών. «Οι τράπεζες έχουν μια ευθύνη, να μην επιτρέπουν να γίνονται εγκληματικές δραστηριότητες χωρίς να εντοπίζονται και να προστατεύουν τους Αυστραλούς από σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα όπως η εκμετάλλευση παιδιών, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η απάτη», τόνισε.

Ο τωρινός διευθυντής του χρηματοπιστωτικού γίγαντα δήλωσε πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την οχύρωση των ελεγκτικών μηχανισμών της τράπεζας, ώστε να μη σημειωθούν άλλες παραβάσεις στο μέλλον.

Το αυστραλιανό τραπεζικό σύστημα, ταυτόχρονα από τα πιο επικερδή και «λερωμένα» διεθνώς έχει ιστορικό αντίστοιχων περιστατικών. Συγκεκριμένα, οι τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας -CBA, Westpac, National Australia Bank (NAB) και ANZ- διαπιστώθηκαν υπεύθυνες για κακομεταχείριση της οικονομίας σε έρευνα που έγινε το 2019. Το πόρισμα της έρευνας αποδείκνυε ότι στελέχη τους δρούσαν εις βάρος των συμφερόντων των πελατών τους ή εξακολουθούσαν να λαμβάνουν προμήθεια από ανθρώπους που δεν ζούσαν εδώ και μια δεκαετία.

Κατά συνέπεια και οι 4 υποχρεώθηκαν στην καταβολή αποζημιώσεων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα