Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ζητάμε καθαρή εντολή – ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ – Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση – Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία

15:10 7/9/2015 - Πηγή: BankWars

Τη διαβεβαίωσή του ότι μετά τις εκλογές σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί έδωσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Εμφανίστηκε δε, βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το

πρώτο κόμμα και ότι όλοι οι υπόλοιποι με διάφορα κόλπα προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας ότι για πρώτη φορά ανοίγει προοπτική διεξόδου για τη χώρα.

Νωρίτερα, πραγματοποίησε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως είπε, ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα δυόμισι χρόνια της συγγυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που κρατούσε το κόμμα του όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή και έβαλε το δίλημμα το εκλογών που όπως είπε είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Ακόμη, απέκλεισε την συνεργασία με τη ΝΔ λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα.

“Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΜΜΕ είπε ότι σπάζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής. Υπογράμμισε ότι ήδη το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα γίνει νόμος του κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: “Δεν πήγα στη Ρωσία για να ζητήσω λεφτά. Δεν ζήτησα οικονομική βοήθεια”.

“Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική και είναι δύναμη σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”.

Για το ΠΑΣΟΚ, Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
Έχω πλήρη επίγνωση πως ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται με τις επιλογές των ηγετικών στελεχών. Η κ. Γεννηματά που το εντάσσει το ΠΑΣΟΚ; Εδώ η κ. Γενημματά επιμένει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη.

Αιχμές κατά Λαφαζάνη

Αναφορικά με τα ταξίδια στη Ρωσία και τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια που δεν επιβεβαιώθηκαν, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως επισκέφτηκε τη Μόσχα δύο φορές για να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσει αυτά τα προβλήματα».

Ένα ακόμη καρφί για τις κινήσεις Λαφαζάνη έριξε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε πως η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως όλοι βρέθηκαν σε κρίση συνείδησης, ωστόσο -όπως είπε- είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν στο παρά πέντε μήπως καταρρεύσει μία τράπεζα και στο και πέντε να είναι έτοιμοι να κατέβουν με διαφορετικό συνδυασμό στις εκλογές. «Όποιος ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία» είπε.

Αρκετές φορές στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 ήταν μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 40 δισ. ευρώ, αυτή που έφερε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ήταν προσαρμογής 25 δισ. ευρώ, ενώ αυτή που φέρνουμε εμείς είναι προσαρμογής 9,9 δισ. ευρώ».

Σχετικά με τις τράπεζες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «τις σώσαμε, δεν τις χάσαμε», καθώς «γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος. Καταφέραμε και σώσαμε τις τράπεζες».

«Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά»

Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το τηλεοπτικό σποτ του Πάνου Καμμένου.

«Το βρήκα συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο, γνωρίζω ότι στους όρους της πολιτικής επικοινωνίας η ευρηματικότητα είναι κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα.

» Με τον Πάνο Καμμένο συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια, παρά τις διαφορές μας, στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες με ίδια ιδεολογική αφετηρία».

«Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το ενδεχόμενο να κινήσει εσωκομματικές διαδικασίες σε περίπτωση εκλογικής ήττας στις 20 Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα».

Στέλνοντας μήνυμα στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του είπε πως «είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα». Συμπλήρωσε μάλιστα πως έχουν δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον εαυτό του (μετά την ανακοίνωση που ζητούσε την αναστολή του μέτρου), παραδέχτηκε ότι το μέτρο είναι ένα συμβιβασμός στο πλαίσιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί ισοδύναμο, που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, για τον μεγάλο αριθμό ανέργων και την επιβάρυνση που επέφεραν τα capital controls, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κόμμα δίνει σκληρή μάχη για να ξεφύγει η χώρα από αυτό.

Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών.

«Στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και ΕΣΠΑ αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό, χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές, για να επενδύσουν, θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικο πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα