Α. Τσίπρας: Γέφυρα μεταφοράς φυσικού αερίου η Ελλάδα – Ιστορική η τριμερής

Η σημερινή σύνοδος ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ είναι ιστορική, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε γέφυρα μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ

προς την υπόλοιπη Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης» κατόπιν της υιοθέτησης της διακήρυξης της Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε το σχήμα «Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» στρατηγική επιλογή και αιχμή για συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως σε ενέργεια, μεταφορές, τεχνογνωσία και τουρισμό, επισημαίνοντας πως και οι τρεις αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα.

«Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ θα αξιοποιηθούν ενώ η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα μεταφοράς προς την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ενέργεια, οι μεταφορές και η καινοτομία είναι τομείς συνεργασίας που θα προάγουν τη σταθερότητα και θα αναδείξουν τα οφέλη της συνεργασίας» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η τριμερής αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδος με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών μας προς όφελος της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε και αυτός ιστορική τη τριμερή ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, τόνισε ότι «αν δουλέψουμε μαζί μπορούμε να προωθήσουμε τους στόχος για σταθερότητα, ευημερία και ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε πως η σύνοδος ήταν απόλυτα επιτυχής, επισημαίνοντας πως μέσα από την τριμερή αυτή συνεργασία «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ασύμμετρες απειλές πιο αποτελεσματικά και προανήγγειλε κοινά έργα στον τομέα της Ενέργειας.

Κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στη Λευκωσία, αποφασίστηκε να οριστεί μια επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, που θα παρακολουθούν την πρόοδο της συμφωνίας συνεργασίας και την υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα