Α. Τσίπρας: Θέλουμε το ευρώ – Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα – Καμία συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Παπανδρέου

[UPD] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΥΡΩ, ΧΡΕΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΤτΕ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

– Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή για τον τόπο. Ο λαός θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να επιλέξει ένα δρόμο διεκδίκησης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όσοι δεχθούν και ανεχθούν το πρόγραμμα μας θα είναι καλοδεχούμενοι για συνεργασία τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν λάβει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή του ΚΚΕ στη Βουλή θα ήταν αδιανόητο το Κομμουνιστικό Κόμμα να του την αρνηθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών αλλά και το Ποτάμι. Σε ό,τι αφορά την Δημοκρατική Αριστερά τόνισε πως υπήρξε ειλικρινής προγραμματικός διάλογος αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις.

Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ το σενάριο των δεύτερων επαναληπτικών εκλογών. Η αριστερά έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει και θέλω να πιστεύω ότι ο λαός δεν θα του δώσει μισή την ευκαιρία, υπογράμμισε. Η επόμενη κυβέρηνση πρέπει να έχει μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

Το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιείται για να φοβίσει τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα ούτε Plan B, διευκρίνισε. Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την ευρωζώνη, είπε.

Στην ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε κόστος ο κ. Τσίπρας απάντησε: Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και λαϊκή κυριαρχία. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν προχωρήσουν, ενώ υπογράμμισε πως στις 26 Ιανουαρίου «τελειώνουν τα τζάκια, οι επετηρίδες και τα πάρτυ στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους απάντησε πως από τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την αναδιάρθρωσή του, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ζητάμε την διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους, πάνω από το 60%, ανέφερε.

Αναφορικά με το κατοχικό δάνειο διευκρίνισε πως «για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηθική υποχρέωση να διεκδικηθούν το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Θα το θέσουμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στη γενιά της εθνικής αντίστασης», σημείωσε.

Για τις σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα και το ενδεχόμενο «ρήξης» αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «δεν έχουμε πρόθεση ρεβανσισμού ούτε δίωξης αρκεί κάποιος να κάνει σωστά την δουλεία του». Χαρακτήρισε ωστόσο τις δηλώσεις Στουρνάρα περί ρευστότητας εκτός θεσμικού πλαισίου. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι «ελάχιστες οι εκροές (από τις ελληνικές τράπεζες) ίδιες με τον Δεκέμβριο του 2013».

Θέλουμε ένα δίκαιο κλιμακούμενο, προοδευτικό φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει συνεχώς. Σημασία δεν έχει να αυξήσουμε τη φορολογία αλλά να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε.

Πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στην δημιουργία περιουσιολογίου, όχι για να φορολογήσουμε τους πίνακες και τα τιμαλφή, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ένα database για το πόθεν έσχες.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει νέους πόρους. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα assets του δημοσίου ώστε να πιάσουν τόπο για τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο τότε Συνασπισμός δικαιώθηκε και ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε υπουργός εξωτερικών είχε άδικο.

Χαρακτήρισε το κυπριακό μια βαθιά πληγή υπογραμμίζοντας ότι η στάση τους Τουρκίας είναι αδιάλλακτη. Οι Τούρκοι τορπίλισαν την τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό δήλωσε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαικό. Δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια, καταστολή ή φράκτες. Το ίδιο πρόβλημα που είχε η Ελλάδα έχουν οι Ιταλία και οι Ισπανία.

«Προτείνουμε να μοιραστεί η ευθύνη με τα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη και να μην είναι η Ελλάδα αποθήκη ψυχών και ατόμων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το δημογραφικό ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας. Γερνάμε και πεθαίνουμε σαν χώρα. Φτιάξαμε ένα περιβάλλον εχθρικό στη νεότητα, σημείωσε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Α. Τσίπρας: «Αδιαπραγμάτευτο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης …αν είμαστε αυτοδύναμοι»

Πιθανές θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας τις πιέσεις που θα ασκηθούν ώστε να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις του σε περίπτωση που δεν είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών Ενώσεων και Σωματείων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι δεσμεύσεις που έχει περιγράψει «ισχύουν υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστεί να συζητήσει όρους με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους ή και ότι θα διεκδικήσει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση την αυτοδυναμία.

Κατά τον τρόπο αυτό, στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν, ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να καταδείξει την σημασία της επίτευξης του στόχου της αυτοδυναμίας (σημειώνεται ότι ανάλογη επισήμανση είχε κάνει προ τριμήνου ο βουλευτής Αττικής Αλ. Μητρόπουλος). Υπήρξαν ωστόσο και ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες η φράση αυτή του κ. Τσίπρα θα συνιστά ένα άλλοθι σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Παρά ταύτα, τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όσο και στελέχη του κόμματος σημείωναν λίγη ώρα αργότερα ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι διαπραγματεύσιμο» και «προκύπτει από μια ριζική αλλαγή πολιτικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

“Θα αποκαταστήσουμε και τις συντάξεις των ομογενών”

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους ομογενείς, και πρώτα από όλα «δεσμεύεται να αποκαταστήσει την πιο μεγάλη αδικία που υπέστησαν, με το εξοντωτικό κόψιμο, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, της πενιχρής σύνταξης σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες» της ομογένειας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, ατζεντα, ευρω, εθνικα θεματα, αλέξης τσίπρας, χατζηνικολαου, δειτε, ειπε, ευρω, φορολογια, ττε, θεματα, συριζα, εκλογες, ΚΚΕ, βουλη, βασεις, δημοψηφισμα 2015, στουρναρας, τραπεζες, σκοπια, κυπρος, ελλαδα, θεσσαλονικη, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αναδιαρθρωση, σταση εργασιας, βενιζελος, σαμαρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλέξης τσίπρας, δημοκρατικη αριστερα, δουλεια, ηθικη, ισπανια, ιταλια, κυπρου, ξορκια, πλαισιο, προγραμμα, τζακια, ττε, ωρα, αδικια, αλληλεγγυη, ασφαλιστικο, φαγητο, δανειο, δειτε, δηλωσεις, δωσει, δρομος, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ευθυνη, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κομμα, κοψιμο, νικο, περιβαλλον, πινακες, ποθεν εσχες, παρτυ, σεναριο, σχεδιο, φορολογια, χατζηνικολαου, χρονικα, δικαιωματα, εθνικα θεματα, χωρα, μπροστα, πληγη, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα