Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πετύχαμε – 500 εκ. σε 1.000.000 αδύναμους – Μείωση εισφορών στα Ταμεία

Την συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η “μάχη” τώρα μεταφέρεται στη Βουλή με όπλο το “ένα πολυνομοσχέδιο” και πιθανότατα το “ένα άρθρο”.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα φτάσει το «κοινωνικό μέρισμα» για την ενίσχυση των αδυνάμων δήλωσε ο Α. Σαμαράς, ενώ ένα δισ.

ευρώ θα πάει για πληρωμή επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2014. Το «μέρισμα» θα δοθεί αμέσως σε 1 εκατ. Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ακόμη, θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ καθώς και στήριξη των αστέγων, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση.

Μειώνονται από 1ης Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Ετσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».

Μέσα στο 2014, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί ακόμη ένα δισ. ευρώ, πλέον των προγραμματισμένων, στην αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν στα 2,8 δισ. φέτος.

Μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, νωρίτερα από τις προβλέψεις.

«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για γάλα, βιβλίο, ψωμί κλπ δεν έκανε γνωστές, παρατήρησε ωστόσο πως η συμφωνία προβλέπει «πολλές σημαντικές διαθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και μειώνουν τις τιμές».

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και σημείωσε πως αυτή η επιθεώρηση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANKWARS ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ. Έκλεισε, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς έχουν γεφυρωθεί οι περισσότερες διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών. Επισήμως ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της ευρωπαϊκής ένωσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση σε έκτακτη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Τη βεβαιότητά τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές εξέφραζαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση κλείνει συνολικά, δηλαδή θα κλείσει «πακέτο» για όλα τα εκκρεμή θέματα.

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα γίνουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, με τη συμφωνία “στις αποσκευές” του.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ο ΤΟΜΣΕΝ ΤΙΝΑΞΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΗΠΑ – ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Χωρίς συμφωνία και ο Τόμσεν μας…χαιρέτισε! Επιστρέφει στις ΗΠΑ και φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης δήλωσε σιβυλλικά «ουδέν σχόλιο» για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Τόμσεν θα αντικατασταθεί στις συνομιλίες από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να μετέχουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Νέο ραντεβού κυβέρνησης – τρόικας σήμερα το πρωί. Παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα. «Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απόλυτη συμφωνία δεν θα υπάρξει -όπως δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης- αλλά είναι η ώρα των αποφάσεων και για τις δύο πλευρές.

Μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κρατά άμυνα στις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο πρωθυπουργός για απολύσεις στο Δημόσιο, εργασιακά και διαρθρωτικές αλλαγές.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 1.00 ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Το κλίμα αναμονής τελικής συμφωνίας ανατράπηκε λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ώρα, όλη η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και της ΕΕ, βγήκε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών. Οι κύριοι Στουρνάρας, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαζούχ και Μορς παρέμειναν επί 15 λεπτά στον διάδρομο, αφήνοντας μόνους τους τους κυρίους Πόουλ Τόμσεν και Ουές Μακ Γκρού του ΔΝΤ στο γραφείο του κυρίου Στουρνάρα, πιθανότατα για να συσκεφθούν μόνοι τους ή μέσω τηλεφώνου με την Ουάσιγκτον και την έδρα του Ταμείου.

Ακολούθησε μισή ώρα διαβουλεύσεων στη διάρκεια της οποίας οι πληροφορίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «έδειχναν» πια προς μια (ακόμη) βραδιά δίχως θετική κατάληξη.

Το ερώτημα είναι αν το κλίμα «γύρισε» με ευθύνη του ΔΝΤ. Είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιούσαν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ακόμη ότι και σήμερα μπορεί να πετύχουν συνολική συμφωνία πάνω στις παρακάτω μεγάλες διαφωνίες :

-Κοινωνικό μέρισμα: άγνωστη παραμένει, ακόμα, η τύχη και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλει να διανείμει προεκλογικά η κυβέρνηση.Στην κυβέρνηση λένε πως η Τρόικα δεν έχει βάλει συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές

-Ομαδικές απολύσεις: η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να μην αλλάξουν (από τώρα τουλάχιστον) οι όροι για τις ομαδικές απολύσεις.

-Δημόσιο: η Τρόικα επιμένει για δεσμευτικούς στόχους στις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Η κυβέρνηση ζητά να μην μπει πλέον ξανά αριθμητικός στόχος για απολύσεις. Επιμένει και σε αποσύνδεση της διαθεσιμότητας από τις απολύσεις στο Δημόσιο.

-Μέτρα ΟΟΣΑ: Ο όρος «φρέσκο γάλα ημέρας» για το γάλα, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, καθώς οι συζητήσεις προχωρούν θετικά. Επίσης επιδιώκεται να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία -προσωρινά τουλάχιστον για άλλους τρεις μήνες.

-Φόροι υπέρ τρίτων: εκεί διαφαίνεται ότι η Τρόικα μπορεί να δεχτεί τις ελληνικές θέσεις για το ποιοι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν.

Original article: Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πετύχαμε – 500 εκ. σε 1.000.000 αδύναμους – Μείωση εισφορών στα Ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα