ΣΕΒ: Οι προτάσεις στον Α. Σαμαρά για “κόκκινα” δάνεια, φορολογία, ενέργεια

Με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις πήγαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υπό τον Θεόδωρο Φέσσα.

Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας και της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων».

Επίσης, φορολογία, ενέργεια, θεσμικά ζητήματα και αδειοδότηση ήταν οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα:Για τα κόκκινα δάνεια το ενδιαφέρον του ΣΕΒ εστιάζεται στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση
του προβλήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποκατάσταση της ρευστότητας και της ομαλότητας στην αγορά. Μάλιστα κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης για το διάλογο που έχει ξεκινήσει και τονίστηκε ότι ο ΣΕΒ είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να συμβάλει.

Για τα φορολογικά τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να εισακούγεται η φωνή των παραγωγικών τάξεων και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αναγκαία η συμφωνία για ανασύσταση της επιτροπής διαβούλευσης ΥΠΟΙΚ για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της αγοράς σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Στο παρελθόν η επιτροπή δούλεψε εποικοδομητικά και ζητείται η επαναδραστηριοποίησή της.

Στο θέμα των επιτροπών ζητήθηκε να υπάρξει ανασύσταση και νέο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Στο κομμάτι των θεσμών συζητήθηκε το θέμα της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης με έμφαση στην ενίσχυση θεσμών προδικαστικής επίλυσης διαφορών. Ο ΣΕΒ τάχθηκε υπέρ της τεχνικής και διοικητικήςυποστήριξης των δικαστών για βελτίωση της αποδοτικότητα.

Στα ενεργειακά θέματα, η βιομηχανία ακόμη αναμένει την εφαρμογή του πακέτου που ανακοινώθηκε προ μηνών από την κυβέρνηση και το οποίο ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Επίσης, σε ότι αφορά την αδειοδότηση ζητήθηκε η ολοκλήρωση του νόμου πλαίσιο που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώ στα εργασιακά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κομμάτι του μη μισθολογικού κόστους.

Για τη βιομηχανική πολιτική, εν όψει και της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιείται αύριο, η διοίκηση του ΣΕΒ κατέθεσε τρία αιτήματα:

Πρώτον, να καταρτιστούν σχέδια ανά υπουργείο με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στις 20 Μαΐου.

Δεύτερον, να υπάρξει οριζόντια δομή της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής εντός του υπουργείου Ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο. Και τρίτον, να προχωρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της καινοτομίας με τη δημιουργία Δικτύου Ανάπτυξης Καινοτομίας και τη συνεργασία επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και δημοσίου.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Α. Σαμαράς – Θ. Φέσσας: Εντός του Αυγούστου το σχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμέτοχη μελών και του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα καθώς και των υπουργών οικονομικών, ανάπτυξης, εργασίας, περιβάλλοντος και επικράτειας.

Το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης, με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναμένεται εντός του Αυγούστου.

«Είμαστε φανατικά υπέρ της επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, για να στηρίξει τη βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Ειδική αναφορά έγινε στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα , την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή , τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση ανεργίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14%του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

“O ΣΕΒ αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε ο κ. Θ. Φέσσας μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ “σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων (NPLs), εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των NPLs είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές”

Οπως τόνισε ο κ. Φέσσας “η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σήμερα, μετά από ένα κύκλο επαφών με όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, θέσαμε προς συζήτηση 5 θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των NPLs, στη φορολογική πολιτική, στη βιομηχανική πολιτική, στον κοινωνικό διάλογο και στην ενεργειακή πολιτική”.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ κκ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος.

Keywords
Τυχαία Θέματα