Zούμε ιστορικές στιγμές με την αδειοδότηση των mRNA εμβολίων; Εμβόλια και για τον καρκίνο;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Και ενώ τα πρώτα εμβόλια, τεχνολογίας mRNA, για τον κορωνοιό παίρνουν αδειοδότηση, και μάλιστα αυτό της Pfizer φαίνεται να είναι αποτελεσματικά από την πρώτη δόση, εξαιρετικά τα νέα και από άλλο μέτωπο mRNA εμβολίων.

Η εξατομικευμένη ιατρική πλέον προσφέρει ελπίδες ακόμη και για τον πιο επιθετικό καρκίνο. Εξατομικευμένα εμβόλια

καρκίνου αναπτύσσουν θεραπείες ακριβείας.

H διαφορά βρίσκετε στο ότι ένα εμβόλιο θα απευθύνεται για έναν μόνο ασθενή και όχι ένα εμβόλιο για όλους τους ασθενείς.

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μεταλλάξεις DNA που διαφέρουν από το DNA των φυσιολογικών υγιών κυττάρων. Επειδή όμως οι μεταλλάξεις, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αναπτύχθηκε επιστημονικά η έννοια του εξατομικευμένου εμβολίου.

Οι υπολογιστές συγκρίνουν τα δύο δείγματα του φυσιολογικού και του μεταλλαγμένου DNA για να εντοπίσουν τις μοναδικές μεταλλάξεις του καρκίνου. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ενός συνόλου γενετικών οδηγιών που φορτώνονται σε ένα μόνο μόριο του messenger RNA και μετατρέπονται σε ένα εμβόλιο.

Οι οδηγίες αυτές μαθαίνουν τα ανοσοκύτταρα, που βοηθούν στην προστασία από τη μόλυνση, να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα.

Πέντε από τους 10 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσίασαν κλινική ανταπόκριση και δύο ασθενείς είχαν πλήρη ανταπόκριση μετά τη θεραπεία, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι δεν ανιχνεύθηκε ασθένεια.

Το προκαταρκτικό ποσοστό απόκρισης 50% είναι αξιοσημείωτο σε σύγκριση με ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακο ανοσοθεραπείας χωρίς το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Σε αυτές τις μελέτες, το αναφερόμενο ποσοστό απόκρισης «πέφτει» περίπου στο 15%.

Η τεχνολογία των Moderna και Pfizer που ανέπτυξαν τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοιό, βρίσκεται ήδη στη Φάση 2 για εμβόλια σε διάφορες μορφές της νόσου.

Ζούμε ιστορικές στιγμές με την άδεια των γενετικών εμβολίων (mRNA). “Ένα όνειρο που οι επιστήμονες το κυνηγουν 20-30 χρόνια, γίνεται πραγματικότητα εξαιτίας της κρίσης του κορωνοιού και της πανδημίας”, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Τμήματος ανθρώπινων ρετροιών στο Εθνικό Ινστιτούτο τον Η.Π.Α. για τον καρκίνο.

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα