X.A: Προσπάθεια αντίδρασης εν μέσω επιφυλακτικότητας

Προσπάθεια ανάκαμψης καταβάλλει ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο υπό την προσδοκία πως στο αυριανό Εurogroup οι ευρωπαίοι θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο το κλίμα στην αγορά παραμένει ευμετάβλητο και η τάση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στον τραπεζικό. Από την άλλη πλευρά οι επενδυτικοί πόλοι που επιθυμούν είτε να μείνουν ενεργοί στον κύκλο των συναλλαγών είτε να αρχίσουν να κοιτάνε περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν, έχουν αρχίσει να κοιτάνε εναλλακτικές περιπτώσεις του ταμπλό, πέραν

του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αν και ακόμα είναι σχετικά νωρίς για να προδικάσει κάποιος την πορεία του Χ.Α., για να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα διέφυγε τους όποιους κινδύνους, ή για να διαπιστώσει μια ξεκάθαρη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε blue chips του βιομηχανικού τομέα, του χώρου των υποδομών και της ενέργειας, σε μετοχές που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις κ.λπ., εν τούτοις ένα σημαντικό μέρος της αγοράς βγάζει από τη επενδυτική του σφαίρα τα τραπεζικά χαρτιά και εστιάζει σε άλλου είδους επιλογές. Τα ανοιχτά θέματα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες (ανακεφαλαιοποίηση, αυξήσεις κεφαλαίου), δίνουν τη δυνατότητα σε επενδυτικούς πόλους και διαχειριστές κεφαλαίων να σκεφθούν… εναλλακτικά!

Οι λόγοι της μερικής στροφής

Δεδομένου λοιπόν των ασαφειών ως προς τις τράπεζες, εύλογο είναι ότι κάποιες επενδυτικές πλευρές τσεκάρουν άλλου είδους επιλογές. Οπως είναι τα βιομηχανικά blue chips, κάποιες μετοχές από τον χώρο της ενέργειας ή των διυλιστηρίων, των υποδομών, οι εξαγωγικοί όμιλοι ή και τίτλοι κρατικών εταιρειών που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις. Αλλωστε, πάντα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, που είναι και απευκταίο, θεωρητικά η ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δικαίου και η πολιτική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το Eurogroup απομακρύνουν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, θεωρητικά μειώνουν το λεγόμενο country risk

(ρίσκο χώρας), ενώ και η, αναμενόμενη είναι η αλήθεια, αναβάθμιση από τη Fitch έπαιξε τον ρόλο της και σηματοδότησε μια, μικρή έστω, μεταστροφή του κλίματος.

Παράλληλα, και εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βαίνει προσεχώς καλώς, θεωρητικά οι εταιρείες θα είναι σε θέση να βρουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα, που ήταν είδη προς… εξαφάνιση, ή να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους, να προχωρήσουν παραγωγικές και επενδυτικές κινήσεις κ.λπ. Επίσης, αν προχωρήσει το περίφημο αναπτυξιακό σχέδιο, είναι σαφές ότι θα ωφεληθεί πλήθος επιχειρήσεων (κατασκευές, ενέργεια, μέταλλα, καλώδια κ.λπ.), ενώ η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και των κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου θα αποτελέσει πρόσθετο bonus για την οικονομία. Τέλος, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συμβάλει προσθετικά προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η πρώτη λίστα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην υπό… εξέταση λίστα των παικτών εντάσσονται μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η απαξιωμένη χρ

Keywords
Τυχαία Θέματα