Warrants Alpha Bank – Πειραιώς – Εθνική: Ποιοί τα έχουν – Πόσο αξίζουν – Σε πόσες μετοχές αντιστοιχούν

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα warrants. Ποιοί τα έχουν, πότε εξασκούνατι, ποιές οι τιμές.

. Το warrant είναι ένα κίνητρο (προνόμιο) που δόθηκε ως δυνατότητα στους επενδυτές, με βάση τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο τίτλο και όταν έρθει η προκαθορισμένη ημερομηνία εξάσκησής του ο κάτοχος θα πάρει έναν αριθμό μετοχών που ποικίλει από τράπεζα

σε τράπεζα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που έχουν διαπραγματεύσιμους τίτλους warrants είναι οι: Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Η Eurobank δεν έχει διότι δεν κατάφερε να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψει το 10% που επέβαλλε ο νόμος.

- Δεν δόθηκε σε όλους αλλά μόνο σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και κάλυψαν το ποσοστό της ιδιωτικής τοποθέτησης. Σημειώνεται ότι το κατώτατο όριο του εν λόγω ποσοστού ήταν το 10%, η κάλυψη του οποίου έδινε τη δυνατότητα στην κάθε τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική.

- Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας πήραν 9 warrants για κάθε μία μετοχή της Χ τράπεζας και μπορούν να εξασκούνται κάθε έξι μήνες από την πρώτη προκαθορισμένη ημερομηνία, η οποία είναι διαφορετική από τράπεζα σε τράπεζα.

. Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι επενδυτές ήταν ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν με τα warrants που είχαν στα χέρια τους. Να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν ακόμη και να ξαναγοράσουν.

. Τα warrants έχουν διάρκεια ζωής πέντε χρόνια, όσα δηλαδή και τα χρόνια που δόθηκαν στις τράπεζες ως περιθώριο για να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που πήραν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιστρέψουν στον αμιγώς ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

. Υπάρχει, με βάση τον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, συγκεκριμένο πρόγραμμα ημερομηνιών που μπορεί ο κάτοχος του warrant να ασκήσει το δικαίωμά του και να πάρει μετοχές της Χ τράπεζας.

- Το warrant της Alpha Bank δύναται, βάσει του νόμου, να εξασκηθεί για πρώτη φορά στις 10/12/13. Η τιμή εξάσκησης έχει ορισθεί στα 0,45 ευρώ και όποιος το εξασκήσει ως αντάλλαγμα θα πάρει 7,41 μετοχές της τράπεζας. Σήμερα η τιμή του warrant βρίσκεται στην περιοχή των 1,50 ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 0,70 ευρώ.

- Στην τράπεζα Πειραιώς η ημερομηνία πρώτης άσκησης είναι στις 2/1/2014. Όποιος το εξασκήσει θα αποκτήσει 4,48 μετοχές της Πειραιώς. Ο αριθμός των μετοχών είναι ο μικρότερος σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες καθώς η τράπεζα κατάφερε να καλύψει περίπου το 20% με ιδιωτικά κεφάλαια (διπλάσιο από το απαιτούμενο). Η τιμή εξάσκησης έχει ορισθεί στα 1,73 ευρώ. Σήμερα η τιμή του warrant βρίσκεται στην περιοχή του 0,99 ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 1,70 ευρώ.

- Στην Εθνική Τράπεζα η ημερομηνία πρώτης εξάσκησης του warrant είναι στις 26/12/13 και η τιμή εξάσκησης στα 4,38 ευρώ. Κάθε ένα warrant, όταν εξασκηθεί, ανταποκρίνεται σε 8,23 μετοχές (σ.σ. δηλαδή τόσες θα πάρει ο κάτοχος του warrant). Η τιμή σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,60 ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 4,6 ευρώ.

. Με την άσκηση των warrants το ποσοστό των ξένων επενδυτών, που έχουν ήδη αγοράσει μεγάλα πακέτα μετοχών, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι λοιπόν, κάλλιστα μπορούν να γίνουν οι μεγαλομέτοχοι. Ωστόσο, έτσι θα μειωθεί το ποσοστό που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες και μάλιστα το ΤΧΣ θα αποκτήσει κάποια κεφάλαια.

MONEY TALKS – Ο Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα