WALL STREET: Ποιά είναι η μετοχή “TPL” με τα απίστευτα περιθώρια κέρδους

10:08 8/8/2014 - Πηγή: BankWars

Έχετε ακούσει για την μετοχή της Texas Pacific Land Trust της Wall Street; Οι περισσότεροι χρηματιστές, όπως και εσείς δεν την γνωρίζουν. Κακώς…

Γιατί όπως αποκαλύπτει το Business Insider, αυτή η εταιρεία εμφανίζει επιδόσεις

καλύτερες από το 99% των μετοχών του New York Stock Exchange. Λειτουργεί με απίστευτα περιθώρια κέρδους, που αγγίζουν το 90%, την ώρα που το αντίστοιχο περιθώριο της Apple κυμαίνεται στο 30%.

Όποιος αγόρασε μία μετοχή της Texas Pacific Land Trust το 2009, αντί 30 δολαρίων, έχει σήμερα στα χέρια του έναν τίτλο που αξίζει 170 δολάρια και του έχει δώσει μέση ετήσια απόδοση 41%.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 73%, όταν Dow Jones εμφανίζει κέρδη μόλις 0,68%.

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ TPL

Η TPL δεν παράγει προϊόντα και δεν παρέχει υπηρεσίες. Δεν έχει εργοστάσια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό ή αποθέματα. Έχει μόλις 8 υπαλλήλους που εργάζονται στον 27ο όροφο ενός συνηθισμένου κτιρίου στο κέντρο του Ντάλας.

Δεν έχει ανταγωνιστές, δεν έχει υποχρεώσεις και δεν έχει χρέος. Βασικό περιουσιακό στοιχείο της είναι η γη. Και από αυτήν, έχει αρκετή. Πρόκειται, όμως, για μίλια και μίλια ερήμου ή γης με θάμνους, στο Δυτικό Τέξας.

Μοναδικός στόχος της TPL είναι να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις της, ρευστοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία της.

Πώς έγινε αυτό; Η ιστορία του Trust ξεκινά το 1871, όταν η πολιτεία του Τέξας και η αμερικανική κυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσουν την κατασκευή του Texas Pacific Railway, του έδωσαν ένα τεράστιο κομμάτι γης. Με τη γη ως εγγύηση, ο σιδηρόδρομος χρηματοδότησε την κατασκευή του, πουλώντας ομόλογα αξίας σχεδόν 9 εκατ. δολαρίων στο κοινό. Μερικά χρόνια αργότερα, όμως, χρεοκόπησε και το 1888 ξεκίνησε η διαδικασία της ρευστοποίησης της γης αυτής, ώστε να αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι.

Αυτή η διαδικασία, όμως, έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς.

“Ναι, χρεοκοπούμε. Απλά μας παίρνει λίγο χρόνο”, είχε πει αστειευόμενος το 2005 ο πρώην διευθυντής της εταιρείας, Roy Thomas.

Ξεκινώντας με 3,4 εκατ. εκτάρια στα χέρια της, η TPL έχει σήμερα 911.216. Και ο σημερινός CEO της, David Peterson, δεν βιάζεται να πουλήσει. Και οι μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν καμία αντίρρηση να περιμένουν …ενω πλουτίζουν!

Keywords
Τυχαία Θέματα