W. Ross: Πιστεύει στην κυπριακή ανάκαμψη – Απόδειξη η επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου

Σε σημαντική ανάκαμψη της Κύπρου ποντάρει ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Wilbur Ross, που αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ρωσικής παρουσίας στο νησί.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο Fox Business Network,

με τη γνωστή οικονομική συντάκτη Maria Bartimoro, ο κ. Ross ανέλυσε τους λόγους για την επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου – της πρώτης μεγάλης επένδυσης στην Κύπρο από αμερικανικές εταιρείες.

Ως γνωστό, μαζί με ομάδα επενδυτών, κάλυψε το 40% της έκδοσης €1 δισ. από την Τράπεζα, που τους δίνει έλεγχο του 19% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που συμμετείχε με ποσό €120 εκ. στην έκδοση.

Η κάλυψη της έκδοσης από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ταμεία, περιορίζει το ρόλο που θα έχουν στη νέα διοίκηση της Τράπεζας οι ανασφάλιστοι ρώσοι καταθέτες, που κατέχουν σήμερα σημαντικό ποσοστό των υφιστάμενων μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας δεν συμμετείχαν στην έκδοση και η όποια συμμετοχή τους αναμένεται μέσω του δικαιώματος clawback, που θα μπορούν να ασκήσουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, δήλωσε χθες ότι οι νέοι επενδυτές θα έχουν μία με δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Ερωτηθείς για τη χρηματοοικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, ο 76-χρονος δισεκατομμυριούχους, σημειώνει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Κάνει αναφορά στην Ιρλανδία, όπου επένδυσε στον τραπεζικό τομέα και είχε σημαντικά κέρδη, αλλά και στην Ελλάδα.

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα ήταν πιο αργή από ότι σε άλλες χώρες γι’ αυτό και περιμέναμε μέχρι προ ολίγων βδομάδων για να μπούμε στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank», αναφέρει.

«Στην Κύπρο, εκτιμούμε ότι θα είναι η επόμενη χώρα που πραγματικά θα ανακάμψει», τονίζει.

Ο κ. Ross δεν ανησυχεί για τη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Κύπρο.

Αναγνωρίζοντας τη ρωσική παρουσία στο νησί, αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση τουριστών στην Κύπρο. Οι ρώσοι τουρίστες ανησυχούν για τα όσα συμβαίνουν εκεί και έρχονται στην Κύπρο. «Αρκετά εστιατόρια έχουν γκαρσόνια που μιλούν ρωσικά – τα μενού είναι στα ρωσικά, και αρκετοί ρώσοι και ουκρανοί της μεσαίας τάξης κάνουν τις διακοπές τους στην Κύπρο», απαντά.

Σε σχέση με τη διάθεση της Uniastrum, αναφέρει ότι είναι ακόμη αρχή, επομένως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, «αλλά προφανώς είναι στο μέσο ενός πολέμου και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για πώληση της.

Ο κ. Ross, που εξειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με την ανώτερη διεύθυνση της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα