Tρ.Κύπρου: Παραιτήθηκε ο CEO Τζον Πάτρικ Χούρικαν – Ζημίες 103,5 εκατ. το 2018

11:07 4/3/2019 - Πηγή: BankWars

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ύστερα από έξι σχεδόν χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι θα αναλάβει μία «νέα εμπορική πρόκληση»

στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ το Σαββάτου, το Skynews μετέδωσε ότι ο Ιρλανδός τραπεζίτης θα αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων New Day.

«Μέχρι τότε (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) θα έχω συμπληρώσει σχεδόν έξι χρόνια μαζί σας στην προσπάθεια μείωσης του κινδύνου και αναμόρφωσης της τράπεζας μας, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να ανταγωνίζεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι το μέλλον της τράπεζας μας και της χώρας είναι λαμπρό», προσθέτει.

Εν τω μεταξυ ζημιές 67 εκ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου το τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι κερδών 17 εκ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου John Hourican ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Για το 2018, η Τράπεζα κατέγραψε ζημιές 103,5 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 551,9 εκ. ευρώ το 2017 με τα κεφάλαια της όμως να αυξάνονται σημαντικά λόγω της πρόσφατης ψήφισης νόμου για τον χειρισμό αναβαλλόμενης φορολογίας και λόγω της πώλησης δανείων.

Με τις ρυθμίσεις και κινήσεις αυτές, τα βασικά κεφάλαια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 15%, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα κεφάλαια.

Οι προβλέψεις για το έτος 2018 μειώθηκαν σε 168 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 780 εκ. ευρώ για το έτος 2017 (μειωμένες κατά 78% σε ετήσια βάση), καθώς οι προβλέψεις του προηγούμενου έτους είχαν επηρεαστεί από τις επιπρόσθετες προβλέψεις ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ που είχαν ληφθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017.

Οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο 2018 ανήλθαν σε 40 εκ., σε σύγκριση με 29 εκ. για το τρίτο τρίμηνο 2018 (αυξημένες κατά 37% σε τριμηνιαία βάση) και στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο 2018.

Στο μήνυμά του, ο κ. Χούρικαν αναπολεί τις δύσκολες ώρες που πέρασε η τράπεζα μετά την παραλίγο κατάρρευση πριν έξι σχεδόν χρόνια, λέγοντας ότι «είχαμε εξίσου στιγμές επιτυχίας και στιγμές απογοήτευσης, αλλά μαζί καταφέραμε πολλά μετά τις σκοτεινές μέρες του 2013. Διαδραματίσαμε συλλογικά ένα σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα για να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις ενώπιον της και, σήμερα, το συγκρότημα έχει συνολικό κεφάλαιο πέραν του 18%».

Υπενθυμίζει ότι η τράπεζα διόρθωσε πλήρως τη ρευστοτική της θέση και διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 65%.

«Έχουμε μειώσει το ρίσκο που συνδεόταν με την ιδιοκτησία της τράπεζας σε άγνωστες δικαιοδοσίες στο εξωτερικό και επικεντρώσαμε τη δραστηριότητά μας στην εγχώρια αγορά. Έχουμε ξεκινήσει το έργο της ψηφιακής και φυσικής μεταμόρφωσης των εργασιών μας στην Κύπρο και μπορούμε ήδη να δούμε τα οφέλη στην ανταπόκριση των πελατών. Έχουμε ενισχύσει τους ελέγχους των εργασιών μας και έχουμε ανακτήσει σημαντική εμπιστοσύνη των πελατών μας, των εποπτών και της κοινωνίας», σημειώνει ο κ. Χούρικαν, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό το ταξίδι που κερδίζει την εμπιστοσύνη κάθε μέρα».

Τονίζει ωστόσο ότι «υπάρχουν κι’ άλλα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί το έργο».

«Παρόλο που έχουμε μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) από τα €15 δις στα €4,8 δις έχουμε ακόμα υψηλότερο δείκτη από το αποδεκτό όριο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μείωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εύλογα και με ασφάλεια. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αναμορφώνουμε τις εργασίες μας για να είναι ανταγωνιστικές και να δημιουργούν απόδοση στο κεφάλαιο που οι μέτοχοί μας έχουν υπομονετικά επενδύσει στην επιχείρησή μας».

«Πρέπει», συνεχίζει, «να κάνουμε τις τελικές διορθώσεις που θα επιτρέψουν στις πραγματικές αξίες της τράπεζας να αποκαλυφθούν. Αυτό θα απαιτήσει από όλους σε όλο τον όμιλο να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη δημιουργία εσόδων, στη μείωση του κόστους, στην εξεύρεση ευκαιριών και στην εύλογη ανάληψη κινδύνου. Πρέπει ο καθένας να αγωνιστεί με κάθε ίνα του σώματός του για να διατηρήσουμε την ουσία της φίρμας μας και να είναι περήφανος που εργάζεται σε αυτό το μεγάλο ίδρυμα».

Παράλληλα, θεωρεί μεγάλο προνόμιο που εργάστηκε με όλους και που ηγήθηκε «μια τόσο ταλαντούχα και δεσμευμένη ομάδα σε αυτό το δύσκολο κεφάλαιο της ιστορίας της τράπεζας» και σημειώνει ότι κατά την παρουσία του στην Κύπρο «αγκαλιάστηκε με θέρμη από την κυπριακή κοινωνία».

Καταλήγοντας, ο κ. Χούρικαν επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της Κύπρου και της τράπεζας είναι λαμπρό. «Έχω κάθε εμπιστοσύνη στην εκτελεστική ομάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο», λέει και συμπληρώνει ότι θα εργαστεί στενά με τον Πρόεδρο και το ΔΣ «για να διασφαλίσω μια απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα ηγεσία τους επόμενους μήνες. Στο μεσοδιάστημα ας μείνουμε επικεντρωμένοι στην δουλειά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα