Eurogroup: Θα εγκρίνει δόση έως 11 δισ. ευρώ – Θολό τοπίο για το χρέος – Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ – Ευρώπης

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).

Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο διοικητής του Eurogroup, Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι είναι πιθανή η εκταμίευση

της δόσης προς την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.

Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα.

Η ελληνική αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πιεστικό. Η Ελλάδα δεν έχει υψηλές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα, επομένως δεν είναι πρόβλημα το χρέος. Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Νομίζω όμως ότι είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα στα σημαντικά θέματα θα καταλήξουμε. Δεν έχουμε καμία φιλονικία με το ΔΝΤ, συζητάμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος των μεταρρυθμίσεων, των στόχων, ανέφερε ο Σόιμπλε.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

“Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:” Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF”.

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα”.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στα 11 δισ. ευρώ θα ανέλθει η δόση προς την Ελλάδα την οποία θα εγκρίνει αύριο το Eurogroup, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

H Ελλάδα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα