Tι πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

09:50 3/9/2012 - Πηγή: BankWars

Κυβέρνηση και Τρόϊκα δεν θα επαναλάβουν το λάθος που διέπραξαν σε βάρος των μικρομετόχων της ΑTE Βank.

Στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η διαδικασία θα είναι διαφορετική για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, το Ταχ. Ταμ. δεν είναι Αγροτική.

Δεύτερον, τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν επαρκούν και έχουν διαφορετική στρατηγική στόχευση…

Οι 75.000 μικρομέτοχοι

του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν έχουν λόγους να ανησυχούν ότι θα εξατμισθεί η αξία των μετοχών τους όπως συνέβη στην περίπτωση της ΑΤΕ Βank.

Οφείλουν να περιμένουν τις συνολικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός «δημοσίου τραπεζικού πυλώνα» στην Ελλάδα –όπως ονειρεύονται πολλοί από τους συνδικαλιστές και πολιτικούς της Αριστεράς- τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη κινείται στην «από-εθνικοποίηση» των τραπεζών και στην υπαγωγή των 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών σε μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία με κοινή εγγύηση όλων των καταθέσεων και χρηματοδότηση από το EFSF και την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε στην διοίκηση του Ταχ. Ταμ. ότι δεν επρόκειτο να δώσει νέα παράταση και ότι έπρεπε να ανακοινώσει αμέσως τα αποτελέσματα του 2011.

Ο Υπουργός Οικονομικών γνώριζε ότι η διοίκηση του Ταχ. Ταμ. δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει επισήμως τις ζημιές των 3,5 δισ. ευρώ (τριπλάσιες από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας) γιατί αμέσως θα ήταν υποχρεωμένος ο Γιώργος Προβόπουλος από την Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει το κλείσιμο της Τράπεζας.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε επενδύσει το 35% του ενεργητικού του σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μετά το «κούρεμα» του PSI η καθαρή του θέση είναι αρνητική κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν είναι δυνατή πρώτον γιατί το ΤΧΣ δεν έχει πλέον άλλα κεφάλαια και δεύτερον γιατί δεν έχει κριθεί ως «συστημική τράπεζα».

Θέμα διαχωρισμού του Ταχ. Ταμ. σε «καλή και κακή τράπεζα» δεν υπάρχει.

Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της Αγροτικής δηλαδή η καταστροφή των ιδιωτών μικρομετόχων, που στην περίπτωση του Ταχ. Ταμ. ξεπερνούν τους 75.000.

Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η λύση τύπου Αγροτικής (διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ) γιατί το ΤΧΣ δεν έχει πλέον κεφάλαια να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Κατά συνέπεια μοναδική λύση για το Ταχ. Ταμ. είναι η πώλησή του.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χρειαζόταν κεφάλαια της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να φέρει τον δείκτη φερεγγυότητάς του Core Tier I στο απαιτούμενο ποσοστό του 10% και να διατηρήσει τις 4.300 θέσεις εργασίας.

Το ΤΧΣ όμως έχει ήδη χορηγήσει «ως προκαταβολή επί της μελλοντικής αύξη

Keywords
Αναζητήσεις
υπαρχει ταυδρομικο ταμιευτηριο μετοχες;, αξια μετοχης ττ
Τυχαία Θέματα