Steinbrück: “Ζητάμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν από οποιονδήποτε στη Γερμανία”.

18:17 6/2/2013 - Πηγή: BankWars

Η αλληλεγγύη της Γερμανίας προϋποθέτει συγκεκριμένους όρους. Αλλά αυτοί οι όροι δεν πρέπει να είναι θανάσιμοι για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Πέερ Στάινμπρουκ, ολοκληρώνοντας την επισκεψή του στην Ελλαδα.
«Εύχομαι η Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».
Ο κ. Στάινμπρουκ, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στους χώρους της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα,

επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει καταφέρει να επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εντυπωσιακά σημάδια βελτίωσης για την ελληνική οικονομία και τόνισε πως η αλληλεγγύη της Γερμανίας είναι δεδομένη.

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της και κυρίως μέτρα για τη μείωση της ανεργίας των νέων, καθώς λόγω ακριβώς αυτής της τεράστιας ανεργίας, επωφελούνται δυνάμεις που αντιμάχονται τη Δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ. “Η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Γερμανία”. “Πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να μην πλήττονται διαρκώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι”.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ “ΛΑΘΟΣ” ΤΟΥ ΔΝΤ

Ο κ. Στάινμπρουκ τόνισε πως οι δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ σχετικά με την ατυχία των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά παρεξηγήθηκαν και τόνισε πως κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος για την πορεία των πραγμάτων, επιμένοντας για την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, «δεν επωφελήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολάμβανε ως μέλος της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα αποβιομηχανοποιήθηκε».
«Όταν συναντήθηκα με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009 και είδα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ούτε εγώ θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων» υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν λαμβάνονται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, αλλά στα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής έπειτα από τις εισηγήσεις της Τρόικας.

Η Κύπρος

Μιλώντας για το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Κύπρου, ο κ. Πέερ Στάινμπρουκ είπε ότι η Κύπρος πρέπει να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της, να λάβει μέτρα που δεν θα διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό της σύστημα.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Με τον Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία στη Γερμανία Peer Steinbrück, ο οποίος τόνισε ότι σέβεται τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα. Ο κ. Στάινμπρουγκ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που φέρνει την ευθύνη για ότι έχει συμβεί, αλλά κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είχε προβλέψει. Σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομικοί δείκτες, αλλά “μιλάμε για ανθρώπους” και επίσης δεν έχει μόνο οικονομικές πτυχές, αλλά και κοινωνικές.Στη συνέχεια ανέφερε ότι “αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς σαν σοσιαλδημοκράτης ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα, τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλλει ή δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στο λαό του. Και γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα”.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη ακόμα και αν κοστίσει περισσότερο”.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Αθηναίων τόνισε ότι “Η κρίση που ζούνε συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης κλιμακώνεται και θίγει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Συχνά λέω στη Γερμανία πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία όπου η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 50% δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο αυτές τις χώρες αλλά κάτι που μπορεί πολύ γρήγορα να αγγίξει και τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη ακόμα και αν κοστίσει περισσότερο”.

.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“Η γερμανική αλαζονεία ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη», είχε γράψει σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ

-«Εάν μεταφέρουμε αυτές τις περικοπές σε γερμανικές διαστάσεις τότε κάνουμε λόγο για περικοπές ύψους 150 δισ. ευρώ», γράφει ο Στάινμπρουκ, επισημαίνοντας πως η μονομερής πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα κοινωνική κατάθλιψη.

- «Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια», λέει, σημειώνοντας ότι υποτιμάται στη Γερμανία η κοινωνική διάσταση της κρίσης.

- Το Βερολίνο να μην ανεχθεί την αποδυνάμωση των άλλων χωρών. «Οι ευρωπαίοι γείτονές μας επιθυμούν μια ισχυρή Γερμανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι σε μια ισχυρή Γερμανία, η οποία με το οικονομικό της βάρος και την πολιτική της επιρροή θα μπορούσε να προκαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν», γράφει ο Πέερ Στάινμπρουκ.

- Η Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας ότι η εξωστρεφής γερμανική οικονομία ευνοείται όταν η οικονομική κατάσταση των γειτόνων της είναι καλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα