Steinbrück: Σέβομαι τους Ελληνες για τις προσπάθειες τους – Το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει την ευθύνη

13:31 6/2/2013 - Πηγή: BankWars

Με τον Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία στη Γερμανία Peer Steinbrück, ο οποίος τόνισε ότι σέβεται τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα. Ο κ. Στάινμπρουγκ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που φέρνει την ευθύνη

για ότι έχει συμβεί, αλλά κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είχε προβλέψει. Σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομικοί δείκτες, αλλά “μιλάμε για ανθρώπους” και επίσης δεν έχει μόνο οικονομικές πτυχές, αλλά και κοινωνικές.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι “αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς σαν σοσιαλδημοκράτης ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα, τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλλει ή δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στο λαό του. Και γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα”.

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Στάινμπρουκ συναντήθηκε στις 10:30 με τον κ. Σαμαρά, στις 11.00 με τον κ. Βενιζέλο και στις 13.30 θα βρεθεί με τον κ. Στουρνάρα. Μιλώντας τη Δευτέρα στο London School of Economics ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν αυτό σημαίνει υψηλότερο κόστος

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Αθηναίων τόνισε ότι “Η κρίση που ζούνε συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης κλιμακώνεται και θίγει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Συχνά λέω στη Γερμανία πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία όπου η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 50% δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο αυτές τις χώρες αλλά κάτι που μπορεί πολύ γρήγορα να αγγίξει και τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη ακόμα και αν κοστίσει περισσότερο”.

.

“Η γερμανική αλαζονεία ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη», είχε γράψει σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ

-«Εάν μεταφέρουμε αυτές τις περικοπές σε γερμανικές διαστάσεις τότε κάνουμε λόγο για περικοπές ύψους 150 δισ. ευρώ», γράφει ο Στάινμπρουκ, επισημαίνοντας πως η μονομερής πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα κοινωνική κατάθλιψη.

- «Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια», λέει, σημειώνοντας ότι υποτιμάται στη Γερμανία η κοινωνική διάσταση της κρίσης.

- Το Βερολίνο να μην ανεχθεί την αποδυνάμωση των άλλων χωρών. «Οι ευρωπαίοι γείτονές μας επιθυμούν μια ισχυρή Γερμανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι σε μια ισχυρή Γερμανία, η οποία με το οικονομικό της βάρος και την πολιτική της επιρροή θα μπορούσε να προκαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν», γράφει ο Πέερ Στάινμπρουκ.

- Η Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας ότι η εξωστρεφής γερμανική οικονομία ευνοείται όταν η οικονομική κατάσταση των γειτόνων της είναι καλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα