Spiegel: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της πληροφορίας.

Σύμφωνα με το Spiegel οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν αρχικά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων

εταίρων αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και θυμίζει ότι για να αποδεχτεί αυτό τον στόχο απαιτεί επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα του Der Spiegel.«Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο ίδιος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΔΝΤ και Βερολίνο είναι μία “ομάδα” στο ελληνικό ζήτημα – Η Welt μιλάει για συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt που επικαλειται Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, πριν από λίγες μέρες, συμφώνησαν να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά, ζήτημα του ελληνικού χρέους, Λαγκάρντ και Μέρκελ φέρονται να συμφώνησαν να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι αν το τηλεφώνημα έγινε και υπάρχει αυτή η συμφωνία τότε το ΔΝΤ «αγοράζει» ξανά πολιτικό χρόνο.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο γυναίκες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, και ότι η κ. Μέρκελ έχει ανοίξει στην κ. Λαγκάρντ τον δρόμο για μία δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου «βλέπει» στο πρόσωπο της Μέρκελ ένα από τα λίγα στηρίγματα και γι’ αυτό δεν επιθυμεί να είναι από τα εμπόδια, πάνω στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την DW, το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και διαμηνύει ότι η στάση του είναι αμετάβλητη, επιμένοντας ότι χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μια «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι ΔΝΤ και Βερολίνο παίζουν και πάλι ως ομάδα, κάτι που έχει αντιληφθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει ρίξει τους τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα