Societe Generale: Τι αναμένει να πει η Fitch για την Ελλάδα – Τι «βλέπει» για τα ελληνικά ομόλογα

Αναβάθμιση των προοπτικών, αλλά όχι ακόμα της πιστοληπτικής ικανότητας, περιμένει η Societe Generale από το σημερινό review του οίκου αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα.

H Fitch αξιολογεί αυτή τη στιγμή το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές, καθώς ήταν ο πιο αυστηρός από τους

οίκους απέναντι στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Απρίλιο του 2020, είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας σε σταθερές από θετικές, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που γεννούσε η πανδημία. Μάλιστα, ο οίκος είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις προοπτικών για αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως τώρα, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί, επισημαίνουν οι αναλυτές της Societe Generale, καθώς η Fitch προχώρησε σε αναβαθμίσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Ιταλία.

Στο τελευταίο ελληνικό review της, τον Ιούλιο του 2021, η Fitch έγραφε ότι η πτωτική τάση την οποία περιμένει ότι θα ακολουθήσει το χρέος της χώρας μετά την πανδημία, με ώθηση από «τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανάπτυξης και του χαμηλού κόστους δανεισμού», θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις.

Πέντε μήνες μετά, η επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Δεκέμβριο, ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP, αναγνωρίστηκε από τη Fitch σαν μία θετική εξέλιξη για το αξιόχρεο.

«Όπως η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές τον Απρίλιο του 2021, είναι πολύ πιθανό η Fitch να ακολουθήσει κατά την άποψή μας», σημειώνουν οι αναλυτές της Societe Generale.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα περιμένει τις ανακοινώσεις της Fitch για να προχωρήσει στην πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022. 

Αναφορικά με τα εγχώρια ομόλογα, η Societe Generale εκτιμά ότι η χώρα θα βγει στις αγορές για πρώτη φορά φέτος με έκδοση 15 ή 20 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, το πρόγραμμα δανεισμού θα ξεκινήσει με την έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα τις επόμενες ημέρες και έπειτα θα ακολουθήσει η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ το πρόγραμμα δανεισμού θα συνεχιστεί με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους επίσης 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η χρονιά θα κλείσει με το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ελλάδας, που θα είναι διάρκειας 10-15 ετών, και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η έκδοση αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα