Scope Ratings: Επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας στο ΒΒ+ – Ανάπτυξη 1,3% για το 2023 και 2% το 2024

23:41 3/3/2023 - Πηγή: BankWars

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας στο ΒΒ+ της ελληνικής οικονομίας (μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) προχώρησε η Scope Ratings την Παρασκευή, διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.

Η Scope αναμένει ανάπτυξη 1,3% για το 2023 και 2% το 2024, μετά από 8,4% το 2021 και 4,9% το 2022.

Αναλυτικά η έκθεση της Scope

Θετικές προοπτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα

i) η διατήρηση της ευρωπαϊκής στήριξης για την Ελλάδα,

η οποία ενισχύει την υπόθεση της ενισχυμένης μονιμότητας της ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης των ελληνικών αγορών χρέους και της βιωσιμότητας του χρέους μετά τις επερχόμενες εκλογές και πέρα ​​από την κρίση της Covid-19.

ii) η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση διατηρήσουν μια ισχυρή και διαρκή πτωτική τροχιά του δημόσιου χρέους.

iii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα μειωθούν περαιτέρω, ενισχύοντας την παροχή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και

iv) οι διαρθρωτικές οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες περιοριστούν, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Αντίθετα, το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε σταθερό εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά:

i) η στήριξη του Ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος περιοριζόταν ή αποδεικνυόταν αναποτελεσματική, πυροδοτώντας την αποκρυστάλλωση πιο σοβαρών σεναρίων αγοράς.

ii) οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμένουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή επέρχεται πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αναστρέφοντας μια τρέχουσα τροχιά μειώσεων του δείκτη δημόσιου χρέους·

iii) οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα ενταθούν εκ νέου, αυξάνοντας τον κίνδυνο κρυστάλλωσης των ενδεχόμενων υποχρεώσεων στον ισολογισμό του δημοσίου.

και/ή iv) η δέσμευση μεταρρυθμίσεων εξασθενεί, μετά τις εκλογές του 2023, μετριάζοντας τις προοπτικές για περικοπή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και υπονομεύοντας την ενδεχόμενη ευρωπαϊκή στήριξη.

Στο αρνητικό σενάριο μπορούν να οδηγήσουν:

Το υψηλό δημόσιο χρέος, που αντιπροσωπεύει μια συνεχή ευπάθεια καθώς οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τους υπερχρεωμένους κρατικούς δανειολήπτες της ζώνης του ευρώ εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Επίσης, η σταδιακή αποδυνάμωση μιας ισχυρής δομής χρέους, με υψηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης, σταδιακή μετάβαση από το χρέος προς δημόσιους σε ιδιωτικούς φορέις και μικρότερους μέσους όρους διάρκειας του νέου χρέους, το οποίο αντανακλά μια πιστωτική πρόκληση.

Οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κρατικών τραπεζών και τα αυξημένα NPLs σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αντικατοπτρίζουν μια πιστωτική αδυναμία.

Οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες με τη μορφή ενός μέτριου μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα