S&P: Ωθηση έως και 18% στο ελληνικό ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τα δύο σενάρια

Ώθηση που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 18 ποσοστιαίες μονάδες θα δώσει στην ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Standard & Poor’s.

Όπως εκτιμά, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση την τελευταία επταετία, άνω του 65%, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε είναι πολύ υψηλές για τη χώρα μας, αποκομίζοντας έτσι και τα ανάλογα οφέλη.  Παράλληλα

τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόλυτα υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας έτσι άλλο ένα σήμα για αναβάθμιση προσεχώς της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης επιχείρησαν να μετρήσουν το αποτύπωμα του σχεδίου Next Generation EU στις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπολογίζοντας ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα ενισχύσουν το ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε. κατά 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια στο συντηρητικό σενάριο και κατά 4,1% στο αισιόδοξο σενάριο (εξαρτάται από το timing των εκταμιεύσεων, την απορρόφηση των κονδυλίων και τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές).

Οπως επισημαίνει η S&P,  η Ελλάδα και η Βουλγαρία επωφελούνται περισσότερο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτές οι δύο χώρες αναφέρει, μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά: ένα υψηλό επίπεδο της διαρθρωτικής ανεργίας προ πανδημίας, χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, μεγάλο επενδυτικό χάσμα, μεγάλο κλάδο υπηρεσιών (ιδιαίτερα τουρισμός), καθώς και ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το Ταμείο αναμένεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 8,3% στην 5ετία στο συντηρητικό σενάριο και κατά 18,3% στο αισιόδοξο σενάριο.

Ειδικότερα, στο συντηρητικό σενάριο (όπου η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα είναι η ίδια που έχει καταγραφεί στο διάστημα 2014-2020, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής θα διαμορφωθεί στο 1 και τα μισά από τα κονδύλια που ήταν να εκταμιευτούν το 2021 θα καθυστερήσουν για το 2022), το NGEU αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ της τάξης του:

·         1,6% για το 2021,

·         4,2% για το 2022,

·         0,6% για το  2023,

·         0,5% για το 2024,

·         0,5% για το 2025,

·         0,5% για το 2025.

Στο αισιόδοξο σενάριο (όπου η απορροφητικότητα των κονδυλίων θα είναι ίδια με εκείνη του διαστήματος 2007-2013, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στο 1,6 έπειτα από τέσσερα χρόνια και τα μισά από τα κονδύλια του 2021 καθυστερούν για το 2022), η θετική επίδραση στο ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται ως εξής:

·         4,8% για το 2021,

·         4,6% για το 2022,

·         2,4% για το 2023,

·         2,5% για το 2024,

·         1,7% για το 2025,

·         1,2% για το 2026.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της S&P, το ευρωπαϊκό σχέδιο στοχεύει να κλείσει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις οικονομίες της Ε.Ε., να προωθήσει τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία και να ενισχύσει το διεθνή ρόλο του ευρώ.

Μάλιστα, ο οίκος τονίζει ότι το σχέδιο είναι υποστηρικτικό για το αξιόχρεο των ευρωπαϊκών κρατών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την αντιστροφή των οικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Διπλάσιο όφελος

Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, όπως επισημάνει ο οίκος, το βέβαιο είναι ότι έχουν τον υψηλότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη όταν η ζήτηση είναι υποτονική και τα επιτόκια είναι αρνητικά, κάτι που ισχύει αυτή τη στιγμή στο περιβάλλον της Ε.Ε. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη χαλάρωση στην οικονομία, τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι απίθανο να τροφοδοτήσουν σημαντικές επιπτώσεις στις εισαγωγές ή να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει υποστηρικτική, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους με χαμηλό κόστος, ως απάντηση στη ζήτηση που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική επέκταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η τόνωση στην οικονομία που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη κατά 1,6 έως και 2 φορές το ποσό που δαπανάται σε διάστημα τεσσάρων ετών στην ευρωζώνη, δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ που δαπανήθηκαν, οι οικονομίες θα δημιουργήσουν έως και 200 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα