SOS από τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες – Ανταγωνιστική τιμή ενέργειας ζητούν από την κυβέρνηση

Έκκληση στην κυβέρνηση, για άμεση μείωση του κόστους ενέργειας, απηύθυναν απόψε από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι βιομηχανιών, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Οι εκπρόσωποι μονάδων βαριάς βιομηχανίας επισήμαναν ότι το υψηλό κόστος στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και στην απώλεια

θέσεων εργασίας.

Όπως είπαν το κόστος ενέργειας στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν και αυτές οικονομική κρίση, είναι πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισαν ότι η ιταλική κυβέρνηση πήρε πρόσφατα μέτρα, κόστους 616 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

«Η μειώνεται το κόστος ενέργειας και γινόμαστε ανταγωνιστικοί, ή, διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. Οι ελληνικές βιομηχανίες μείωσαν το κόστος εργασίας κατά 17 μονάδες, οι εργαζόμενοι έκαναν τεράστιες θυσίες, αλλά αυτό δεν έχει κανένα όφελος, όσο το κόστος της ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είπε το μέλος της διοίκησης της ΕΒΙΚΕΝ», Αντώνης Κοντολέων.

Ο Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής της βιομηχανίας Σιδενόρ είπε ότι το 2007 η παραγωγή χάλυβα στη βιομηχανία το 2007 έφθασε τα 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ φέτος δεν ξεπέρασε τους 300.000 τόνους, οι εξαγωγές στις χώρες της Μέσης Ανατολής περιορίστηκαν λόγω των αναταραχών, ενώ, όπως είπε, τη χαριστική βολή δίνει το διπλάσιο, σε σχέση με άλλες χώρες, κόστος ενέργειας.

«Δεν θέλουμε χαμηλή, αλλά ανταγωνιστική τιμή στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κάναμε 1 δις επενδύσεις, σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε τα πλέον ποιοτικά προϊόντα (ειδικά στο μπετοσίδηρο), αλλά δεν δεν μπορούμε ανταπεξέλθουμε», είπε ο κ. Μαρίου ο οποίος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αναστείλει η βιομηχανία τη λειτουργία της, αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ παρουσίασαν αναλυτικά τις βασικές στρεβλώσεις της δομής της αγοράς ενέργειας, τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ και κατέθεσαν προτάσεις.

Η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί τις ελληνικές βιομηχανίες για τις οποίες η ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο. Οι 17 εταιρείες-μέλη της ΕΒΙΚΕΝ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας βιομηχανίας και προέρχονται από διάφορους κλάδους με κοινό χαρακτηριστικό την υψηλή ένταση ενέργειας , δηλαδή μεγάλη κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα μη σιδηρούχα μέταλλα, το χαρτί, τα λιπάσματα κά. Η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί σήμερα περίπου το 50% της εγχώριας βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα