O Στιβ Μπάλμερ αποχωρεί από τη Microsoft

Ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Μπιλ Γκέιτς στα ηνία της Microsoft αποφάσισε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Και ο Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε ότι σε 12 μήνες θα αποχωρήσει από την εταιρεία, περιμένοντας πρώτα όμως να βρεθεί ο νέος CEO της Microsoft.

Τα

νέα εξέπληξαν τους αναλυτές και τους επενδυτές, αλλά προκάλεσαν άνοδο στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, δείχνοντας την πεποίθηση πως η Microsoft θα ωφεληθεί από την αλλαγή στην ηγεσία της, ενώ προσπαθεί να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά.

«Ποτέ δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για μία μετάβαση αυτού του είδους, αλλά τώρα είναι η σωστή στιγμή», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάλμερ, του ανθρώπου που είναι ο 51ος πλουσιότερος στον κόσμο και σύμφωνα με το Forbes θεωρείται ο 46ος στη λίστα εκείνων με τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη.

Η εταιρεία χρειαζόταν ένα νέο ηγέτη που θα μπορέσει να την αναδιοργανώσει και να καταστρώσει τη νέα στρατηγική, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο 57χρονος, που διαδέχθηκε τον Μπιλ Γκέιτς ως διευθύνων σύμβουλος το 2000, θα μείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του. Θα τον διαλέξει μία μικρή επιτροπή, μέλος της οποίας θα είναι και ο Γκέιτς, που πλέον είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Μπάλμερ, που ξεκίνησε από το μηδέν για να φτάσει σε περιουσία 15,2 δισ. δολαρίων, γνώρισε τον Γκέιτς το 1973, όταν έγιναν συγκάτοικοι στην εστία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Μπήκε στην Microsoft το 1980- ήταν ο 30ος υπάλληλός της- και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία ανέβασε την αξία της στα 78 δισ. δολάρια- ο ίδιος κατέχει το 4% των μετοχών της- ενώ πλέον απασχολεί περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Αν και παραμένει εξαιρετικά επικερδής, την τελευταία δεκαετία η μετοχή της έμεινε στάσιμη, σε αντίθεση με την εκρηκτική άνοδο της Apple της Google και της Amazon. Πολλοί κατηγόρησαν τον Μπάλμερ πως απέτυχε να προβλέψει την εντυπωσιακή ανάπτυξη των tablet και smartphone και την πτώση των PC. Βέβαια, μερικοί από τους επικριτές του καθησυχάστηκαν όταν φέτος η μετοχή ανέβηκε κατά 22%, αφού πρώτα η Microsoft δημιούργησε και έδωσε στην αγορά το δικό της tablet.

Η απόφασή του δεν ήταν εύκολη, όπως παραδέχθηκε στην επιστολή του προς τους εργαζομένους. «Κάνω αυτό το βήμα για το συμφέρον της εταιρείας που αγαπώ. Πέρα από την οικογένεια και τους καλούς μου φίλους, είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμένα», κατέληξε ο Μπάλμερ.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα