O Π.Νικολούδης, ο Χ. Σπίρτζης, η λίστα Λαγκάρντ, η επένδυση στο Ελληνικό και η Attica Bank

Άρθρο του Δ.Παπακωνσταντίνου στο capital

“Σε σχέση με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θέλω να επισημάνω δυο τοποθετήσεις που κατά την άποψη μου έχουν και έντονη σημειολογία. Πρόκειται για το νέο Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη καθώς και τον Αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Είναι σαφές ότι η υπουργοποίηση του πρώην επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι διάφορες λίστες τύπου Λαγκάρντ θα ξεσκονηθούν

από τη νέα κυβέρνηση. Και μάλιστα από έναν άνθρωπο έμπειρο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Προφανώς η κίνηση αυτή έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Και επιχειρηματίες αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Θυμίζω ότι ο κύριος Νικολούδης είχε πρωταγωνιστήσει στις υποθέσεις Proton – Λαυρεντιάδη και FBB – Ρέστη με τη γνωστή κατάληξη για τους βασικούς μετόχους των δυο τραπεζών.

Όσο για τον πρόεδρο του ΤΕΕ κύριο Σπίρτζη, η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο υπουργείο και ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες που θα έχει, στέλνει επίσης άλλο ένα μήνυμα. Θυμίζω ότι ο κ. Σπίρτζης είχε “επιτεθεί” έντονα στην συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και είχε μιλήσει τότε για τριπλάσια αξία της γης σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα. Μια συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά εντάξει σε εκείνες που θα επανεξετασθούν.

Μια και αναφέρθηκα πάντως στον κ. Σπίρτζη, να θυμίσω επίσης ότι έχει παίξει ενεργό ρόλο και στην υπόθεση της Attica Bank με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ. Καθώς βασικός μέτοχος στην τράπεζα είναι το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών. Και έχει εκφραστεί υπέρ της αξιοποίησης της τράπεζας ως ανεξάρτητης τράπεζας των Ταμείων με στήριξη από το ΤΣΜΕΔΕ, με έμφαση στη χρηματοδότηση επενδύσεων και με στόχο την απορρόφηση και της τράπεζας Παρακαταθηκών και Δανείων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα