«Mπορώ να έχω λίγο φυσικό αέριο παρακαλώ;»

Αν κάποτε η δυσκολία να βρείτε πρατήριο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου σας απέτρεπε από το να αποκτήσετε ένα αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο, τα νέα είναι καλά για εσάς…Πρώτον, επειδή οι σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αερίου αυξάνονται σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και

η Λάρισα και δεύτερον επειδή με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώνεται θεσμικά το πλαίσιο για την μετατροπή συμβατικών ΙΧ σε διπλής καύσης. Έτσι, οι οδηγοί έχουν πλέον δύο επιλογές: είτε να αγοράσουν αυτοκίνητο φυσικού αερίου το οποίο να είναι εργοστασιακά εξοπλισμένο (οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες εισάγουν τέτοια μοντέλα στην Ελλάδα και εμπλουτίζουν συνεχώς την γκάμα τους), είτε να μετατρέψουν τον κινητήρα τους σε διπλής καύσης σε ένα από τα πιστοποιημένα συνεργεία. Είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για την δεύτερη περίπτωση, όλοι οι οδηγοί πλέον απολαμβάνουν την ευκολία ανεφοδιασμού του καυσίμου (24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα) και ακολουθούν τις ευρωπαϊκές τάσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την αεριοκίνηση ως τον μοναδικό τρόπο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και εξοικονόμησης χρημάτων σε μία εποχή ύφεσης.

Oι τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς

CNG: Από συμπρωταγωνιστής… πρωταγωνιστής

Μετά από την πρόσφατη ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει τις τάσεις της Ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία στο χρονικό διάστημα 2008-2013 εξαπλασίασε τον αριθμό των κυκλοφορούντων CNG οχημάτων, αν λάβουμε ως σημείο αναφοράς τις βασικές αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία).

Η προτίμηση των οδηγών για το φυσικό αέριο εξηγείται από το γεγονός ότι σε σύγκριση με την βενζίνη είναι 53% πιο οικονομικό ενώ παρουσιάζει 23% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με βάση αυτό το δεδομένο και στο πλαίσιο της επίτευξης των ενεργειακών στόχων μέχρι το 2020, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η δημιουργία στόλων αυτοκινήτων επαγγελματικών – ιδιωτικών που κινούνται με CNG και πλέον στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν ταξί, λεωφορεία, ελαφρά φορτηγά, απορριμματοφόρα αλλά και ΙΧ φυσικού αερίου τα οποία είναι εργοστασιακά κατασκευασμένα καθώς και οχήματα με συστήματα διπλής καύσης.

Τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν φθάσει τα 25.300 σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των 19 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ευρώπη, λειτουργούν συνολικά 4.720 πρατήρια προκειμένου να ανεφοδιάσουν τα 1,8 εκατομμύρια οχήματα που κινούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η γειτονική μας Ιταλία, διαθέτει σήμερα 984 σταθμούς ανεφοδιασμού εκ των οποίων οι 165 εγκαταστάθηκαν την τελευταία διετία. Στα ίδια επίπεδα με μικρή διαφορά προς τα κάτω, κινείται και η Γερμανία η οποία διαθέτει 844 πρατήρια ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ στην προσπάθεια να ανοίξει τον δρόμο της αεριοκίνησης στην χώρα μας λειτουργεί ήδη 5 πρατήρια FISIKON σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΠΕ προχωρά στη δημιουργία νέων πρατηρίων σε επιπλέον πόλεις όπως είναι η Λάρισα και ο Βόλος. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να λειτουργήσουν ένα πρατήριο στον Βόλο, ένα στη Λάρισα, τρία σε Θεσσαλονίκη και οχτώ στην Αθήνα.

Με τον τρόπο αυτό αίρεται στην χώρα μας το μοναδικό εμπόδιο της περιορισμένης μέχρι πρότινος δυνατότητας ανεφοδιασμού φυσικού αερίου για τα οχήματα και σε συνδυασμό με την πρόσφατη ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου μετατροπής συμβατικών ΙΧ σε διπλής καύσης οι οδηγοί, οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών στόλων έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα εξοικονόμησης κόστους και ενέργειας που προσφέρει το πράσινο καύσιμο.

Που θα βρείτε πρατήρια FISIKON

Πρατήρια FISIKON λειτουργούν στην Ανθούσα (1οχλμ Λεωφόρου Ανθούσας, Τηλ. 210 6668370), σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλατα οχήματα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως σε 24ωρη βάση και στα ΆνωΛιόσια, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί λεωφορεία και απορριμματοφόρα.Επιπλέον, διαθέσιμοι είναι τρεις ακόμη σταθμοί ανεφοδιασμού, στη Ν.Φιλαδέλφεια με 24ωρη λειτουργία (8ο χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμαπρος Λαμία, Τηλ. 210 2514334), στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264, Τηλ.210 8016506) και στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128 Τηλ. 2310 365010).

-Κουζής Α., Πολιτ. Μηχανικός-Πολεοδόμος, Εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

«Με την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων τίθενται τα θεμέλια για

βιώσιμες μεταφορές. Με τον νόμο 4070/2012 εισήχθη ο νέος όρος «πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας και με τον νόμο 4199/2013 προβλέπεται η χωροταξική εξομοίωση πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) με λοιπά πρατήρια καυσίμων. Παράλληλα, επετεύχθη απλούστευση της διαδικασίας μετατροπής ενός υπάρχοντος πρατηρίου υγρών καυσίμων σε μεικτό πρατήριο LPG και CNG ενώ με υπουργική απόφαση (Υπ.αρ.13935/930/12-3-2014) θεσμοθετείται η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίαςπρατηρίων CNG Δ.Χ και καθορίζονται τα ελάχιστα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας των εγκαταστάσεων πρατηρίων διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Με όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αμιγών και μικτών πρατηρίων αερίων καυσίμων καθώς και η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους στο μέλλον. Παράλληλα, επιλύθηκαν βασικά θέματα όπως είναι η ενθάρρυνση της επέκτασης της χρήσης μη ρυπογόνων εναλλακτικών καυσίμων για τη κίνηση αυτοκινήτων οχημάτων στη χώρα μας και η απελευθέρωση του επαγγέλματος του τεχνίτη αερίων. Αξίζει να τονιστούν και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές, τα οποία εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά ορίζονται και ως βασικοί παράγοντες αύξησης της απασχόλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής.»

Original article: «Mπορώ να έχω λίγο φυσικό αέριο παρακαλώ;».

Keywords
Τυχαία Θέματα