Morgan Stanley: Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Σαν θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η  Morgan Stanley τις ενδείξεις προόδου στη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρότι, όπως επισημαίνει, ενδέχεται να υπάρξει μια υπερπροσφορά μετοχών, βραχυπρόθεσμα.

Η αύξηση του free float και της ρευστότητας στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτες

από τον οίκο.

Οι ενδείξεις προόδου προς την κατεύθυνση της εκποίησης των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμο πλεόνασμα μετοχών στην αγορά (stock overhang), ωστόσο το πρόσημο συνολικά είναι θετικό, καθώς θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά στο ευρύ επενδυτικό κοινό (free float) και στην αύξηση της ρευστότητας της κεφαλαιαγοράς και των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, η αποεπένδυση θα προσφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης του ποσοστού των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, στοιχείο που θα ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια κεφαλαιαγορά, τη ρευστότητα στην αγορά και την αποτελεσματικότητα στην αποτίμηση μέσω περισσότερων ευκαιριών για άμεσες ξένες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα αλλά και την επίδειξη προόδου προς την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα υπό πλήρως ιδιωτική ιδιοκτησία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διατηρεί ποσοστά στις Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, τα οποία ανέρχονται σε 9%, 1,4%, 27% και 40% αντίστοιχα.

Η διαδικασία αποεπένδυσης πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025 και σύμφωνα με το ΤΧΣ, η απόφαση για την αποεπένδυση από τις τράπεζες έρχεται στο πλαίσιο της προόδου και της βελτίωσης που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση των παρελθουσών αδυναμιών και στην επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας.

Στα πιθανά μοντέλα για την αποεπένδυση που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ, έπειτα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Morgan Stanley επισημαίνει την πώληση μετοχών, την εξέταση επενδυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, τις προτάσεις των ίδιων των τραπεζών ή άλλες δομές αποεπένδυσης που θα βελτιώνουν την αξία του χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην αγορά και τις επιδόσεις των τραπεζών.

Πώληση στην αγορά: Οι μετοχές μπορούν να πουληθούν απευθείας στο χρηματιστήριο, μέσω διαδικασιών όπως το bookbuilding, ο μηχανισμός τιμολόγησης day‐to‐day ή οι επαναγορές μετοχών.

Το ΤΧΣ θα συνυπολογίσει την αναμενόμενη τιμολόγηση, την επίδραση της συναλλαγής στην τιμή της μετοχής της τράπεζας, την επίδραση στη μετοχική βάση, το επίπεδο του ρίσκου υλοποίησης, την επίδραση στις μελλοντικές αγορές (σε αυτήν και τις άλλες τράπεζες), το απόλυτο (εκατομμύρια ευρώ/ημέρες διαπραγμάτευσης) και το σχετικό μέγεθος της συναλλαγής, την εικόνα της αγοράς και τις προμήθειες για τη συναλλαγή.

Ιδιωτική πώληση: Πρόκειται για συναλλαγές στις οποίες ένα μεγάλο πακέτο (5% ή και παραπάνω) πωλείται μέσω private placement ή δημόσιας εξαγοράς σε έναν επενδυτή. Το ΤΧΣ θα προτιμούσε στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα μετοχών, όπως για παράδειγμα διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές  (sovereign wealth funds, μεγάλες εταιρείες asset management, private equity funds, family offices) καθώς και άλλους επενδυτές πέραν του τραπεζικού τομέα που έχουν σημαντική εμπειρία

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα