Morgan Stanley: Αυτές είναι οι τιμές στόχοι των τραπεζικών μετοχών – Έκθεση για τα αποτελέσματα Β’τριμήνου

Τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών έδωσε με έκθεσή της η Morgan Stanley, κάνοντας παράλληλα εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της κάθε μιάς από τις τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 2,01 ευρώ, για

την Eurobank 0,79 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 0,29 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 0,25 ευρώ.

Ο οίκος βλέπει ανοδικά περιθώρια 31-95% , ενώ σημειώνει ότι η σύσταση “equal-weight” αντανακλά την ακόμα εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και την εκτίμηση της ότι η πραγματική μακροοικονομική και πολιτική σταθεροποίηση δεν έχει ακόμα συντελεστεί.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η Morgan Stanley:

Προβλέπει ζημιές 16 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank το β΄ τρίμηνο. Περιμένει επίσης μείωση 1% στα δάνεια σε τριμηνιαία βάση καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση και μικρή αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 1%. Αναμένει επίσης περαιτέρω υποχώρηση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, με την εξάρτηση να μειώνεται κατά 1,6 δισ. ευρώ περίπου το β΄ τρίμηνο. Η τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της στις 30 Αυγούστου.

Κέρδη 26 εκατ. ευρώ προβλέπει για την Eurobank. Περιμένει οριακή υποχώρηση των δανείων σε συνάρτηση με τον ευρύτερη τάση απομόχλευσης στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις αναμένεται να μείνουν αμετάβλητες. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω με την εξάρτηση να μειώνεται κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Η Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματα της στις 31 Αυγούστου.

Μηδενικά τριμηνιαία κέρδη στην Εθνική Τράπεζα το β΄ τρίμηνο, με τον κίνδυνο οριακών ζημιών. Τα δάνεια αναμένεται να υποχωρήσουν 0,5% σε τριμηνιαία βάση καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση. Αναμένεται οριακή αύξηση στις καταθέσεις κατά 0,8% περίπου. Η Εθνική αναμένεται να χρησιμοποιήσει ρευστότητα από την πώληση της Finansbank για να μειώσει την εξάρτηση στον ELA κατά 5,25 δισ. στα 5,95 δισ. το β΄ τρίμηνο. Η Εθνική ανακοινώνει τα αποτελέσματα της στις 31 Αυγούστου.

Κέρδη 20 εκατ. ευρώ εκιμά ο οίκος στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια αναμένεται να υποχωρήσουν 1,5% σε τριμηνιαία βάση, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση, ενώ οι καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν οριακά κατά 1% περίπου. Η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,0 δισ. ευρώ συνολικά. Η τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της στις 29 Αυγούστου.

Γενικές εκτιμήσεις

Η αμερικανική τράπεζα περιμένει και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες να ανακοινώσουν εισροές καταθέσεων της τάξης του 1% στο τρίμηνο μετά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Περιμένει επίσης περαιτέρω απομόχλευση, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνο, με τα δάνεια να υποχωρούν περίπου 1%.

Αναφέρει ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω μείωση της εξάρτησης τους από την ακριβή χρηματοδότηση του ELA (κατά 0,7 με 5,25 δισ. ευρώ στο τρίμηνο), με οδηγό τις εισροές των καταθέσεων, περισσότερες συναλλαγές repo και προτίμηση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (με μηδενικό κόστος ουσιαστικά).

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπει σταθερή/μέτρια ανάπτυξη στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) στο τρίμηνο.

Η τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι καθώς τα ομόλογα του EFSF είναι επιλέξιμα για αγορές από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό μπορεί να δημιουργήσει 5 με 10 εκατ. ευρώ σε trading income για κάθε μια από τις τέσσερις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα