Moody’s: Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα – Κίνδυνος πρόωρων εκλογών

09:33 9/2/2017 - Πηγή: BankWars

Για τους κινδύνους που κρύβει η διαφωνία Ευρώπης – ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

To Ταμείο υποστηρίζει ότι «περαιτέρω ελάφρυνση θα απαιτηθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους», θέση η οποία διαφέρει από την πεποίθηση των Ευρωπαίων πιστωτών πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση

ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας.

Η απόφαση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παράσχει οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο του τρέχοντος (τρίτου) προγράμματος εξωτερικής στήριξης της Ελλάδας. Το αδιέξοδο μεταξύ του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της ευρωζώνης που είναι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας, είναι πιστωτικά αρνητικό για το κράτος διότι αυξάνει την πιθανότητα ενός ή περισσοτέρων δυσμενών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την Moody’s.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το πρόγραμμα, που ανέρχεται συνολικά σε 86 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Το αδιέξοδο ενέχει αρκετά ρίσκα για την Ελλάδα. Πρώτον, ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα που μένουν ακόμα να εφαρμοστούν περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών αυξάνεται δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή. Η μεγαλύτερη διαφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις. Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να φέρουν μια νέα, συντηρητική κυβέρνηση, με μεγαλύτερη τάση προς της μεταρρυθμίσεις, όμως η ελληνική οικονομία θα πλήττονταν και πάλι από παρατεταμένη αβεβαιότητας έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη.

http://www.bankwars.gr/reuters-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%84%cf%8d%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b5/

Keywords
Τυχαία Θέματα