Moody’s: Πιο κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ η Ελλάδα – Θα μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα στους ιδιώτες

Credit positive (πιστωτικά θετικό) γεγονός χαρακτηρίζει η Moody’s την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα θα πάρει το πράδινο φως για την εκταμίευση από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα τα χρησιμοποιήσει τα χρήματα

για να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα των 5,5 δισ. ευρώ που οφείλει το κράτος στην αγορά, τα οποία περιορίζουν την ανάκαμψη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Δεδομένου ότι οι πληρωμές χρέους από την Ελλάδα είναι σχετικά «ελαφρές» μέχρι τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας. Για το υπόλοιπο του 2016 η μόνη πληρωμή είναι περίπου 297 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι η χώρα έχει ρευστό 3,2 δισ. ευρώ (τέλη Ιουνίου 2016), αν και το ποσό πιθανότατα μειώθηκε μετά τις πληρωμές προς τους επίσημους πιστωτές τον Ιούλιο.

Ετσι, τα 2,8 δισ. ευρώ από την υποδόση θα προσφέρουν μετρητό για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει σε μερική οικονομική ανάκαμψη οδεύοντας προς το 2017, μετά από ύφεση, σε ετήσια βάση, 1% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο.

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα αντισταθμίσει ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και στις ιδιωτικές επενδύσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος, η οποία οδήγησε σε αύξηση του φορολογικού βάρους, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα