Moody’s: Περιμένει αναβαθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες

Βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης και εξασφάλισης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές πολιτικές εξελίξεις και η οικονομία σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο τραπεζικός κλάδος ενδέχεται να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας

της Ελλάδος τον Νοέμβριο η χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ και του ELA μειώθηκε στα 70,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 46% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η Moody’s εκτιμά λοιπόν ότι μέχρι το 2017 η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Κομισιόν.

Από την άλλη, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στα 161 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 3,3%, επίπεδα που δημιουργούν θετικές προσδοκίες αν αναλογιστεί κανείς την αυξημένη φορολογία το γ’ τρίμηνο αλλά και τις πιέσεις που έχουν υποστεί οι καταθέσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 λόγω της διάσωσης των κυπριακών τραπεζών.

Οι εξελίξεις αυτές, δείχνουν ότι οι καταθέτες σταδιακά επιστρέφουν τις καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα, ενώ συνεχίζει να βελτιώνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η Moody’s ωστόσο προειδοποιεί ότι το ελληνικό banking αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές δομικές προκλήσεις και πολιτικά και οικονομικά ρίσκα με την συνεχιζόμενη και βαθιά ύφεση να επιδεινώνει την ποιότητα των assets των ελληνικών τραπεζών, ενώ τα “κόκκινα” δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται.

Original article: Moody’s: Περιμένει αναβαθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα