Moody’s: Η καθυστέρηση της β΄αξιολόγησης αυξάνει τον κίνδυνο για τις καταθέσεις

Η καθυστέρηση της β΄αξιολόγησης θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή της με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2017.

O οίκος χαρακτηρίζει credit negative τις διαρκείς καθυστερήσεις και χαρακτηρίζει κρίσιμη την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να

αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017-2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στη β’ αξιολόγηση ενισχύουν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης τόσο σε ό,τι αφορά στη μείωση των NPEs όσο και στην επιστροφή σε κερδοφορία μετά από χρόνια ζημιών. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση πριν από έναν ακόμα σκληρό γύρο stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες, προειδοποιεί ο οίκος.

Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που ενέκρινε ο SSM, τα NPEs πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή, σε ονομαστικούς όρους, στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο δείκτης NPEs προς δάνεια πρέπει να υποχωρήσει στο 34% από το υψηλό 51% τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό θα γίνει κυρίως με αναδιαρθρώσεις αλλά και με ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν ότι η νομοθέτηση συγκεκριμένων εργαλείων και μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει σε αυτό τον τομέα. Αλλά αυτά έχουν καθυστερήσει καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκκρεμεί. Κάποια από αυτά τα εργαλεία, θυμίζει η Moody’s, περιλαμβάνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, τη νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που θα εγκρίνουν εταιρικές αναδιαρθρώσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα