Moody’s: Ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα η Πειραιώς – Το υφεσιακό περιβάλλον “συγκρατεί” την αξιολόγηση της

Οι εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύουν την τράπεζα σε επίπεδο ονόματος, ρευστότητας και κεφαλαίων, υποστηρίζει ο οίκος Moody’s, σε έκθεσή του για το πιστωτικό προφίλ της ελληνικής τράπεζας.

Ωστόσο, σημειώνει η Moody’s, το συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον

εγείρει κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού με αποτέλεσμα να “συγκρατείται” η πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Moody΄ s, Νώντας Νικολαΐδης, Αλέξης Φιλιππίδης και Κωνσταντίνος Κυπραίος, οι εξαγορές ξι τραπεζών από τον Ιούλιο του 2012 ενίσχυσαν το όνομα της Πειραιώς στη χώρα, βελτίωσαν την κεφαλαιακή της βάση και τη ρευστότητα, ενώ προσφέρουν σημαντικά περιθώρια για οφέλη από τις συνέργειες.

“Παρ΄ όλα αυτά, η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους, που σχετίζονται με την ενοποίηση των τραπεζών και την ποιότητα του ενεργητικού, λόγω του υφιστάμενου κλίματος έντασης στην Ελλάδα”, σημειώνει η Moody’s.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη εξάρτηση της τράπεζας από τις πράξεις χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας και η σχετικά υψηλή έκθεσή της στο υπερχρεωμένο ελληνικό δημόσιο συνεπάγεται ότι οι εξαγορές της Πειραιώς και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση δεν επηρεάζουν την αξιολόγησή της.

“Το υφεσιακό περιβάλλον στην Ελλάδα θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ενεργητικού, ενώ διατηρούνται οι προκλήσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης”. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της ενοποίησης των υψηλών ποσοστών μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών που αποκτήθηκαν, η Moody΄ s εκτιμά ότι η ποιότητα του συνόλου του ενεργητικού θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, οι προκλήσεις παραμένουν καθώς η σταθερότητα των καταθέσεων πελατών επηρεάζεται εύκολα από τις αλλαγές στο κλίμα, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βασίζονται στη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Τέλος, η Moody΄ s ενώ αναγνωρίζει ότι οι υφιστάμενες ευκαιρίες δανεισμού στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένες μέσα σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά ότι η Τρ. Πειραιώς θα εκμεταλλευτεί το διευρυμένο δίκτυό της και την επίσης διευρυμένη κεφαλαιακή της βάση για να προσφέρει στο μέλλον περισσότερα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες και να δει οφέλη σε επίπεδο κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα