Moody’s: Credit positive η Αύξηση Κεφαλαίου για την Alpha Bank

11:29 5/7/2021 - Πηγή: BankWars

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank καθώς θέτει τη συστημική τράπεζα, όπως επισημαίνει, σε θέση να ενισχύσει την κερδοφορίας της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού της..

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο οίκος, η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα επιτρέψει στην Alpha Bank

να αυξήσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της μέσω νέου δανεισμού έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου έχει επίσης παρουσία. Όπως σημειώνει η Moody’s, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης – με σχεδόν 31 δισ . ευρώ (16,8% του ΑΕΠ)  να εισρέουν στη χώρα. Αυτά τα κεφάλια αναμένεται να προσθέσουν έως και 2%  ετησίως στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, με τη μέση ανάπτυξη το 2021-2024 να τοποθετείται στο 4,6%. Σε συνδυασμό με το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα, τα κεφάλαια θα οδηγήσουν σε σημαντική πιστωτική επέκταση.

Ως μία από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα, ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και να καλύψει την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση για δάνεια, η οποία θα την βοηθήσει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% έως το τέλος του 2024, από 1,6% το 2020. Ουσιαστικά, η αύξηση κεφαλαίου τοποθετεί την τράπεζα σε καλή θέση για να αποκομίσει τα οφέλη της δυναμικής στην ανάπτυξη που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας την κερδοφορίας της.

Με καθαρά έσοδα περίπου 757 εκατ. ευρώ, ο δείκτης CET1 της Alpha Bank θα ενισχυθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης. Ο δείκτης CET1 θα αυξηθεί σε περίπου 15,7% από 13,2% στα τέλη Μαρτίου, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) 15,5% proforma για την τιτλοποίηση Ιουνίου 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μη εκτελούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα λεγόμενα τιτλοποίηση Galaxy η οποία και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών της τράπεζας να μειώσει το ρίσκο τον ισολογισμό της, αν και επηρέασε το κεφάλαιο κατά περίπου 280 μονάδες βάσης.

Η Moody’s τονίζει ότι οι ισχυρότεροι δείκτες κεφαλαίου θα βελτιώσουν την ικανότητα της Alpha Bank να διαχειριστεί και να μειώνει τον δείκτη NPEs σε περίπου 7% έως το τέλος του 2022 από 26%, pro forma για την τιτλοποίηση Galaxy. Το υψηλό επίπεδο NPE έχει υπήρξε για καιρό η Αχίλλειος πτέρνα της Alpha Bank καθώς και άλλων ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει ο οίκος. Ωστόσο, η συντονισμένη δράση και η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα, με την Alpha Bank να στοχεύει στην επίτευξη μονοψήφιου λόγου NPE στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μείωση των NPEs θα μειώσει το κόστος κινδύνου της τράπεζας σε περίπου 60 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024 από 200 μονάδες βάσης το 2020, στηρίζοντας την κερδοφορία της. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank που περιλαμβάνει μια σειρά συναλλαγών τιτλοποίησης και πώλησης NPEs, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο εκτέλεση, καταλήγει η Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα