Moody’s: Πιστωτικά θετική και σημαντικό βήμα η έξοδος στις αγορές-Παραμένουν τα αγκάθια των NPEs και ανάπτυξης

14:24 1/2/2019 - Πηγή: BankWars

Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρει στον σχετικός σχολιασμό της, η Ελλάδα επέστρεψε στις 29 Ιανουαρίου στις αγορές αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου που ωριμάζει το 2024. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και την πρώτη έκδοση ομολόγου εκτός προγράμματος

διάσωσης μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνει η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική, καθώς είναι η πρώτη έκδοση χρέους από τη χώρα από την ημέρα που βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και αντικατοπτρίζει την βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ στρώνει τον δρόμο προς την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με «Β3» – έξι βαθμούς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα – με θετικές προοπτικές.

Ο οίκος εκτιμά πως, με την στήριξη του μεγάλου cash buffer και την συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει φέτος σαν αντλήσει συνολικά 7 δις./ ευρώ από τις αγορές, με την νέα έκδοση να αποτελεί το 36% αυτού του συνόλου.

Ενώ το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα επί των δανείων που έλαβε από τον EFSF και τον ΕSM, ωστόσο ο χρόνος της έκδοσης ήταν καλός, η ζήτηση σημαντική και η απόδοση του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα, σημειώνει η Moody’s. Η προηγούμενη έκδοση 5ετών ομολόγων του Ιουλίου του 2017 είχε επιτόκιο 4,625%. Το επιτόκιο του 3,6% αυτής της έκδοσης αντανακλά ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου καθιστά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου όταν βγήκε από το δικό της πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο από την Πορτογαλία όταν ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα.

Η χώρα δεν χρειάζονταν να εκδώσει χρέος αυτή τη στιγμή, δεδομένων των περιορισμένων ωριμάνσεων τα επόμενα 2-3 χρόνια, τις μακρές ημερομηνίες αποπληρωμής υποχρεώσεων και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που καλύπτει τις ανάγκες έως τα τέλη του 2020.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Moody’s, παρά αυτό το σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της πρόσβασής της στις αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου λόγω των υψηλών επίπεδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα