Meteo.gr: Έρχεται ψυχρή εισβολή από την Κυριακή – Η πρόγνωση για τη Δευτέρα – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα κατά τη διάρκεια της Κυριακής 28/01, με έμφαση στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου θα επικρατήσει κακοκαιρία μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη 30/01.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει της επιδείνωσης καιρού

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την επιδείνωση του καιρού, η οποία σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ

θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα. Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου αύριο το μεσημέρι στις 12:00 και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (Διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Παράλληλα συστάσεις απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει πάνω από την Ευρώπη από το Σάββατο 27/01 θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας, τόσο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, όσο και στην μέση τροπόσφαιρα. Αναλυτικότερα, στην επιφάνεια του εδάφους θα κυριαρχήσει ο συνδυασμός εκτεταμένου συστήματος υψηλών πιέσεων από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία, με βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ενισχυμένο βόρειο-βορειοανατολικό ρεύμα. Παράλληλα, ατμοσφαιρικές διαταραχές στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθούν από την Ουκρανία προς τη χώρα μας.

Έτσι, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 28/01 και κυρίως από τη Δευτέρα 29/01 θα είναι:

η σημαντική πτώση της θερμοκρασίαςοι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτηοι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικάοι τοπικά θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε σχέση με τις κλιματικές τους τιμές σε ύψος περίπου 1500 μέτρων πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή 28/01 και τη Δευτέρα 29/01. Το ατμοσφαιρικό αυτό επίπεδο χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Όπως παρατηρούμε αέριες μάζες έως και 12 βαθμούς υψηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ενώ αέριες μάζες έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα θα επικρατήσουν στην Ελλάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
meteogr-erchetai-psychri-eisvoli-apo-tin-kyriaki--i-prognosi-gia-ti-deftera.htm
Τυχαία Θέματα