MOODY’S: Θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα

Παρά την αύξηση της κινητικότητας στην αγορά στις αρχές του 2013, οι πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα θα διατηρηθούν για τις ισπανικές τράπεζες τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s με τίτλο, «Ισπανικές Τράπεζες: Οι προκλήσεις παραμένουν για τα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης, παρά τα πρόσφατα θετικά σημάδια».

Η έκθεση αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2013 υπήρξε μείωση της συνολικής εξάρτησης του ισπανικού

τραπεζικού κλάδου από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ κατά περίπου 41 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 11,5% του συνολικού δανεισμού από την ΕΚΤ.

Επίσης, η λιανική χρηματοδότηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποδεικνύεται ανθεκτική από την έναρξη της κρίσης και παραμένει η κύρια πηγή χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο, ο οικος θεωρεί ότι η ρευστότητα και η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να περιορίζει τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών τους επόμενους μήνες.

Για το 2013, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό ορισμένες ισπανικές τράπεζες να έχουν την πιθανότητα να στραφούν στις αγορές κεφαλαίου, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις σποραδικές περιόδους χαμηλότερης αστάθειας στις αγορές και όχι από μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της πρόσβασης των τραπεζών σε μεγάλα δάνεια. Η Moody’s επίσης αναμένει αρνητικές λειτουργικές συνθήκες για τον τραπεζικό κλάδο και το κράτος της Ισπανίας τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που θα συνεχίσει να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα αποτρέψει την επιστροφή σε ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης για το σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα