MOODY’S: Ανακόπτεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – Οι προβλέψεις για ευρωζώνη, G20

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει την ορμή της τους τρεις τελευταίους μήνες, μετά την επιβράδυνση του περασμένου έτους, προειδοποιεί η Moody΄s Investors Service σε έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σημειώνει πως με αρκετές χώρες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις είναι απίθανο οι οικονομίες τους να επιστρέψουν σε ΄φυσιολογικούς΄ ρυθμούς ανάπτυξης.

Για την Ευρωζώνη η Moody’s προβλέπει πως θα γνωρίζει βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι αυτόματες περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν την ανανεωμένη ορμή η οποία είναι εμφανής στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις προηγμένες οικονομίες του G20 η Moody΄s συνεχίζει να προβλέπει μόνο μια σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης και των δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την ανάκαμψη.

Συνολικά, ο οίκος αναμένεται πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες της G-20 περίπου 1,2% το 2013, μέγεθος ελαφρώς πιο αδύναμο σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη της Moody΄s, ενώ για το 2014 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2014.

Στα τρία άμεσα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει:

- Μια ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, σε σχέση με τις προσδοκίες, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη πιστωτική συρρίκνωση, λόγω ενδεχόμενης περαιτέρω αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.

-Ισχνότερη ανάπτυξη στις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες μετά την πρόσφατη επιβράδυνση

-Μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, που θα οδηγήσει σε αντίξοες οικονομικές εξελίξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα