MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

“Υπήρξαν κάποιες πολύ δύσκολες νύχτες κατά τις οποίες δεν ήξερα σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνήσουμε”. Η φράση ανήκει στον απερχόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. (Κατά τα άλλα, όλοι εμείς…κοιμόμαστε ήσυχοι…)

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της παρουσίασης των δύο βιβλίων της ΤτΕ ο Γιώργος Προβόπουλος είπε οτι “νιώθω υπερήφανος για το τιτάνιο έργο που έφερε η ΤτΕ

εις πέρας τα χρόνια της βαθιάς κρίσης” και πρόσθεσε οτι “είμαι μάχιμος και δεν πρόκειται να αποστρατευθώ”.

Την ίδια στιγμή ο νέος διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιστρέφει σήμερα από το Βερολίνο και μαθαίνω οτι τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 20 Ιουνίου που θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, θα πηγαίνει κάθε μέρα στο υπουργείο Οικονομικών για 4-5 ώρες ώστε να ενημερώσει σε βάθος τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι τράπεζες θα κληθούν να πάρουν περισσότερες και άμεσα προβλέψεις για την κάλυψη των επισφαλειών. Εδώ, θα δοθεί η πρώτη και ίσως η πιο κρίσιμη μάχη του νέου διοικητή της ΤτΕ.

Το μήνυμα του Στουρνάρα προς τους τραπεζίτες θα είναι “καθαρίστε εδώ και τώρα τους ισολογισμούς ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων”. Ήδη τα καμπανάκια από τον Πολ Τόμσεν αλλά και τον Ντάισελμπλουμ χτύπησαν δυνατά…

Οι αλλαγές όμως στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν σταματούν στον διοικητή. Μαθαίνω οτι μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του ο Γιάννης Στουρνάρας θα ανακοινώσει και τους δυο νέους υποδιοικητές. Σίγουρα η πρώτη μετακίνηση θα είναι της Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία σήμερα είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ.

Η κυρία Σακελλαρίου θα πάει στην θέση της Ελένης Λουρή, η οποία θα παραιτηθεί απο την θέση της.

Η επόμενη θέση αδειάζει τον Φεβρουάριο, όταν λήγει η θητεία του υποδιοικητή, καθηγητή κ. Παπαδάκη. Βέβαια, μπορεί η παραίτηση να έρθει νωρίτερα. Για την έτερη λοιπόν θέση ακούγεται το όνομα του καθηγητή κ. Μουρμούρα.

Χαμός έγινε χθες με την μετοχή της Πειραιώς καθώς δέχθηκε επιπλέον πίεση από την πληροφορία οτι το ΤΧΣ σχεδιάζει να πουλήσει τις περιπου 300 εκατομμύρια ελεύθερες μετοχές.

Η αγορά πίστεψε οτι το Ταμείο θα πουλήσει τις μετοχές στο επενδυτικό κοινό και πανικοβλήθηκαν.

Μαθαίνω, οτι οι μετοχές θα πουληθούν μεν, αλλα με ιδιωτική τοποθέτηση και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνω, ότι ποτέ δεν ήταν στη φιλοσοφία της τράπεζας το «ρίξιμο» του μετόχου. Το αντίθετο.

Αλλαγές έρχονται και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με αναβαθμίσεις. Προσεχώς περισσότερα…

Σημειώστε το: Πρόκειται για σχέδιο ανοήτων: Να γίνουν οι 4 συστημικές τράπεζες, τρεις! Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι εστί και που το πάει ο κ.Watsa…

O Bankieris

Original article: MONEY TALKS.

Keywords
Τυχαία Θέματα