MONEY TALKS

Εγκλωβισμένο το χρηματιστήριο της Αθήνας στην κόντρα ΕΚΤ -ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Και όχι μόνον…

Ο Γενικός Δείκτης δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών,

καθώς όσο το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του για νέα AQRs και 4η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 10 δισ. ευρώ, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις.

O Γ.Δ έχασε τις 800 μονάδες και κινείται γύρω στις 760, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες, 18 Σεπτεμβρίου, στις 860,12 μονάδες.

Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί στον πίνακα με τις μεγαλύτερες απώλειες στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις με 17,27% και ακολουθεί η Πειραιώς με 16,67%. Η Alpha Bank έχει υποχωρήσει κατά 12,81% και η Eurobank κατά 11,81%.

Σχετικά με τις προθέσεις του ΔΝΤ επί του θέματος, ελάχιστα αναμένεται να διευκρινιστούν στην επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα που έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Χρηματιστήριο και τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν όμηροι της κόντρας του ΔΝΤ με ΕΚΤ- SSM, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι ΕΚΤ και SSM έχουν απορρίψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι σε θέση να ανακάμψουν.

Το θέμα που κρατά ομήρους τις τραπεζικές μετοχές, έγινε από οικονομικό, πολιτικό. Και αυτός που αποφασίζει εν τέλει δεν είναι ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ, ούτε ο SSM. Είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος θα εκτιμήσει τα πράγματα μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού πάρει υπόψη του αυτά που θα του πουν οι …θεσμοί, όταν στο τέλος Οκτωβρίου “γνωματεύσουν” σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά κυρίως, σχετικά με το “μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018” και άσχετα αν μείνει ή φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ότι στην τραπεζική πιάτσα, διακινούνται πολλά σενάρια που έχουν να κάνουν με “παλιές” υποθέσεις, όπως είναι αυτές κάποιων “παράτυπων” ναυτιλιακών δανείων της ΕΘΝΙΚΗΣ, επί εποχής του αειμνήστου Τουρκολιά και της αύξησης κεφαλαίου της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με τη συμμετοχή της εταιρείας Libra Group (του εφοπλιστή κ.Γ.Λογοθέτη), η οποία εκτός από δικά της χρήματα, έβαλε και …δανεικά από την ίδια Τράπεζα.

Τα σενάρια αυτά, μέρος των οποίων οπωσδήποτε ευσταθούν και πολύ σύντομα θα διευκρινιστούν με παραπομπές ή όχι στη Δικαιοσύνη (το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται για την Πειραιώς), έχουν επίσης κλονίσει την εμπιστοσύνη.

Προς το παρόν λοιπόν, η αβεβαιότητα και τα σενάρια θα δίνουν τον τόνο όσον αφορά στην καθημερινότητα των τραπεζικών μετοχών, αν και μέρος επενδυτών – κερδοσκόπων, επιμένουν να τοποθετούνται τώρα, ποντάροντας, στο ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά, χωρίς εξτρά ελέγχους στις τράπεζες και χωρίς σοβαρά “ντράβαλα” με τη Δικαιοσύνη…

Ο BANKIERIS

Keywords
Τυχαία Θέματα