MONEY TALKS

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για τις ελληνικές τράπεζες…

…Θωρακισμένες μεν, πίσω από την “ασφάλεια” του ELA, αλλά τα τραύματα στο σύστημα είναι μεγάλα και δύσκολα θα επουλωθούν.

…Δυστυχώς, τόσο οι τράπεζες, όσο και τα δημοσιονομικά της χώρας, γύρισαν το ρολόι πίσω στο 2012, με ελάχιστες τις διαφορές από εκείνη την περίοδο…Και το πιο βασικό: Τίποτα δεν κινείται στην οικονομία και την αγορά, που “παγωμένες” περιμένουν την επόμενη ημέρα για τη χώρα, έχοντας

μάτια και αφτιά ανοιχτά για να …μεταφράζουν τα reports που έρχονται από το Βερολίνο, την Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες…

…Τα ελληνικά πολιτικά reports, τα …γνωρίζουμε φαρσί! Όπως και το ποιό κόμμα θα έλθει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής…

Τι όμως συμβαίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών; Το grexit και η ασάφεια των πολιτικών μηνυμάτων έχουν βγάλει εκτός συστήματος πάνω από 7 δις ευρώ… Πραγματοποιούνται αναλήψεις χρημάτων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, σε βαθμό υψηλό.

Είναι μικρός ο αριθμός των ιδιωτών που έχουν προχωρήσει σε έκτακτες αναλήψεις, όμως, είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν πάρει, καλού – κακού, χρήματα στο σπίτι για …ώρα ανάγκης…

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας καθώς και άλλες υποχρεώσεις τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ήταν η αιτία μεγάλου μέρους αναλήψεων μικροκαταθετών.

Έχει, στο μεταξύ, αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους στα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες. Κάποιοι ανόητοι, περιμένουν πως θα τους τα χαρίσει ο Τσίπρας, κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται την περίσταση και κάνουν την πάπια και τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που ούτως ή άλλως, δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να πληρώσουν…

Επειδή υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και στο Δημόσιο, καθώς ποτέ σε προεκλογική περίοδο οι φορολογούμενοι δεν είναι συνεπείς (πόσο μάλλον τώρα), θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια στα οποία δεν θα συμμετάσχουν (λόγω των συνθηκών) οι ξένοι αλλά τα χρήματα θα προέλθουν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

… Η πρώτη γραμμή άμυνας των τραπεζών, απέναντι στην αύξηση της διαρροής καταθέσεων, ήταν η προσφυγή στον ELA. Τη δεύτερη γραμμή, καλύτερα …να μην τη συζητάμε. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως τα κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν την κινδυνολογία και να ρίξουν τους τόνους σχετικά με το θέμα αυτό, γιατί οι αντοχές του συστήματος ήταν και είναι περιορισμένες.

…Να ευχηθούμε μόνο, “καλά ξεμπερδέματα”, για το καλό όλων…Και να σημειώσουμε, ότι πρέπει να απαλλαγούμε από όλες τις μορφές των …ψεκασμένων στην επόμενη Βουλή….

Ο BANKIERIS

Keywords
Τυχαία Θέματα